Pieter I Hofmans (10)

Venlo

Volgens de huwelijksakte voor Schout en Schepenen was Pieter Hofmans geboren in Venlo en volgens twee andere documenten zou die geboorte in 1692 of 1693 hebben plaatsgevonden. Alle reden dus om op onderzoek te gaan in de Venlose doopregisters.

Venlo telde destijds één parochie, de Martinusparochie en de doop-, trouw- en begraafregisters van deze parochie zijn vrijwel volledig getranscribeerd (GenBronnen).

Onderzoek in deze registers leidde in eerste instantie tot een intrigerende vondst: het echtpaar Petrus Hofmans en Johanna Michiels hield op 19 februari 1692 hun zoon Michael ten doop.

1692 Doop Michael

Jaar en namen kloppen, maar de volgorde niet. Afgezien daarvan blijkt uit de begraafregisters dat deze Michael Hofmans binnen een maand na zijn geboorte zou overlijden.

1692 Begraven Michael

Wat we zoeken – een Michael of Martinus Hofmans die zijn zoon Petrus liet dopen – komt in het hele register niet voor.

Voor mij staat hiermee vast dat onze Pieter niet in Venlo is gedoopt, en dus ook niet in Venlo is geboren. Een van de talrijke bepalingen waarmee het Concilie van Trente (1545-1563) orde op zaken had gesteld binnen de katholieke kerk, luidde dat elk kind zo snel mogelijk na de geboorte moest worden gedoopt – liefst op de dag zelf, anders op de volgende dag. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat in een door en door katholieke stad als Venlo met zo’n regel de hand zou worden gelicht.

[30 maart 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

3 gedachten over “Pieter I Hofmans (10)”

 1. Mijn grootvader Th. A. Hofmans wist voor 1976 al dat de Hofmansen uit Dussen kwamen en daarvoor uit Venlo. Hij zei dat het spoor daar doorliep omdat bepaalde archieven door een brand zouden zijn vernietigd. De “Michael-theorie” staat wat mij betreft idd op losse schroeven…

  Like

  1. Thnx Henk. Als dit waar is (si non è vero è ben trovato), dan hebben we hier te maken met een fraai staaltje orale familiegeschiedenis. Ik neem tenminste aan dat jouw grootvader het destijds te druk had om zich in de Venlose en Dussense archieven te storten. Over die brand heb ik overigens mijn twijfels, maar ik heb inmiddels navraag gedaan.
   PS. ‘doorliep’ zal wel ‘doodliep’ moeten zijn.

   Naschrift
   Herman van Megen van het Gemeentearchief in Venlo meldt mij zojuist het volgende:
   ‘Ieder archief heeft zo z’n eigen historie. Door de eeuwen heen zijn archieven gevormd. Ze werden opgeslagen onder de torens van kerken of stadhuizen. Dat gebeurde ook in Venlo. Archieven waren kwetsbaar. Niet alleen door de wijze waarop ze werden gebruikt en geraadpleegd maar ook door het ‘gesjouw’ van plek naar plek. Steden werden getroffen door stadsbranden. Venlo ligt aan de Maas en dat betekende de nodige belegeringen. Met name tijdens de Tachtigjarige oorlog was dat het geval. We weten niet welke impact dat heeft gehad op de archieven van de stad. Dat we nagenoeg een complete serie stadsrekeningen hebben duidt erop dat de archieven in redelijke staat bewaard zijn gebleven. Dat wij ook nog beschikken over een grote chartercollectie bevestigt dat beeld. De Tweede Wereldoorlog heeft wel impact gehad op ons bouwvergunningenarchief dat sinds 1903 werd gevormd. Dat archief was namelijk elders ondergebracht in de stad toen Venlo in 1944 werd gebombardeerd. Dat archief is nagenoeg volledig in vlammen opgegaan.’
   Op grond hiervan ben ik geneigd te veronderstellen dat er in de Venlose archieven geen essentiële informatie over onze familie door brand verloren is gegaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s