Tussendoor (5)

Wilfred Hofmans

Vandaag wordt overal behalve in Nederland Maria Hemelvaart gevierd. De dag van deze gebeurtenis staat vast, over het jaar is bij mijn weten niets bekend.
De correcte term is overigens Maria Tenhemelopneming. Waar Jezus als zoon Gods geheel op eigen kracht ten hemel opsteeg, had Maria voor deze krachttoer de hulp van haar zoon nodig. Maar eenmaal boven, werd zij onverwijld gekroond, dat wel.

Het feest wordt al sinds de achtste eeuw gevierd, maar pas in 1950 bevestigde Paus Pius XII door het afkondigen van een dogma dat het allemaal echt gebeurd is.

Maria in de Krijtberg
Maria met kind in de Krijtberg, aan het Singel in Amsterdam.

Ook op 15 augustus, vandaag 297 jaar geleden, trouwde onze stamvader Pieter Hofmans in de katholieke kerk van Dussen met Cornelia Egmonts.

1723.08.15 - HuwelijksakteN
De vermelding van het huwelijk van Pieter en Cornelia in het huwelijksregister van de katholieke kerk van Dussen Munsterkerk.

Ter gelegenheid hiervan heb ik mijn oude stukjes over dit echtpaar nog eens afgestoft en geactualiseerd. Een linkje is hier. Uitsluitend aanbevolen voor de genealogische diehards onder ons.

En dan natuurlijk de echte aanleiding voor dit stukje. Vandaag is het de verjaardag van mijn jongste broertje, Wilfred!

Wilfred & ik
Zuid-Afrika, december 2014.
Wilfred aetate sua 60
Wilfred Hofmans aetate sua LX.

Ik wil hem hier van harte gelukwensen, ook al heeft dat weinig zin: hij leest deze blog niet.

[15 augustus 2020]

Inhoud.

2 gedachten over “Tussendoor (5)”

Plaats een reactie