Tussendoor (21)

Helga Hofmans

Op zondag 6 september 2015 reed ik van Goor naar Rolde om daar mijn ‘halve’ nicht Helga Hofmans te bezoeken. Zij was destijds 73 (en ik 71) en het was de allereerste keer dat wij elkaar ontmoetten.

Helga op 15 juni 2019.

Ik herinner me nog goed hoe ze mij een beetje argwanend begroette, maar het ijs was al snel gebroken. En er viel natuurlijk heel veel te vertellen, zowel over het verleden met onze gemeenschappelijke grootvader en onze twee zo verschillende vaders, als over het heden: haar tuin, haar werk in het Drents Museum, mijn onderzoek naar de geschiedenis van onze familie.

Johannes Petrus Aloijsius Hofmans (1868-1950) trouwde in 1890 met Lena Mattern en kreeg met haar twee kinderen, waarvan Jan (1891) de oudste was. Na Lena’s dood trouwde hij met Lucie Küpper, met wie hij nogmaals twee kinderen kreeg, Edith en Arthur (1916).

Jan trouwde in 1939 met Len Vermeer met wie hij drie kinderen kreeg, Robert (Bob), Helga en Daniël.

Arthur trouwde in 1942 met Rietje Fortuin, met wie hij eveneens drie kinderen kreeg, Erik, Iole en Ivo.

Van die zes kleinkinderen van Jan Hofmans sr zijn Helga en ik de enigen die nog in leven zijn. En dat hopen we nog een tijdje zo te houden.

Later dat jaar bezocht ze ons in Goor, waar wij ons over ons beider genealogische gegevens bogen. De foto maakt de indruk of het allemaal heel serieus verliep, maar dat is schijn. Het was vooral een weekend van oeverloos gebabbel zonder veel structuur – kortom heel erg Helga en heel erg gezellig.

Helga en Erik buigen zich over de geschiedenis van de familie Hofmans, Goor, 22 november 2015.

We zagen en zien elkaar met enige regelmaat, soms in Borculo, meestal in Haaren, en vorig jaar toen ik een ontdekkingstocht door het land van onze voorvaders maakte, logeerde ik een paar dagen bij haar. En verder houden we natuurlijk contact via de telefoon en de mail.

Op 8 december 2021 werd Helga 80 en dat viert de familie het komende weekend. Astrid en ik zullen er dan bij zijn. 

Gezéllig!

[8 juni 2022]

Inhoud.

3 gedachten over “Tussendoor (21)”

 1. Ha die Erik!
  Wat een mooie samenvatting heb je gemaakt van onze ontmoetingen en die van onze grootvader en vaders. Dankjewel.
  Ik ga volgende week eens uitzoeken of ik het kan printen. Mooi toch een bevlogen geschiedenis-fan in de familie.
  Nog 3 nachtjes, dan zien we elkaar. Ik vertrek toch vrijdag tot opluchting van de nakomelingen. En slaap ook nog op de boot, daar er jazzfestival in Enkhuizen is en er geen bed vrij is. Geprobeerd bij Vrienden op de fiets!
  Ik geef me over en ‘let it be’!
  Tot zaterdag; wat een goede weersverwachting!
  Helga

  Like

  1. ‘Ik ga volgende week eens uitzoeken of ik het kan printen’, schrijf je. Die moeite kan je je besparen, want dat levert dat geen goed resultaat op. Ik moet nog altijd eens uitzoeken of het mogelijk is mijn stukjes (of een selectie daaruit) onafhankelijk van WordPress op te slaan. Ik kom erop terug.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: