Tussendoor (18)

Oma Loekie

Afgelopen vrijdag bezochten wij in Enschede in het Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling van Artemisia Gentileschi (t/m 27 maart). Daar maakte ik deze foto van Artemisia’s portret van de Heilige Lucie, patrones van de blinden, die de voorkeur gaf aan een leven als bruid van Christus boven de status van gehuwde vrouw en dat met de dood moest bekopen.

Heilige Lucie. Artemisia Gentileschi (Rome 1593 – Napels 1654), ca. 1636/38. Olieverf op doek. Privécollectie Napels.*

Zelf moest ik vooral aan mijn oma Loekie denken, wier roepnaam Lucie was; ik heb eerder over haar geschreven.

In september vorig jaar waren wij in Aken en daar probeerde ik oma’s geboortehuis te vinden: Bahnhofstrasse 32. Die straat is er nog altijd, maar het huis staat er niet meer: in 1943 en 1944 is de stad grotendeels verwoest, al bleef het centrum met de Dom van Karel de Grote gespaard.

Bahnhofstrasse 32, Aken.

De huidige bebouwing ziet er armetierig uit, met lappen en dekens voor de ramen, en in het pand is een Vietnamees afhaalrestaurant gevestigd. Foto’s van het oorspronkelijke huis heb ik niet kunnen achterhalen, en evenmin weet ik of dat huis exact op deze plaats heeft gestaan.

__________
* Het verdere bijschrift vermeldt onder meer: De Heilige Lucie kijkt ons indringend aan. Het licht weerkaatst in haar ogen. Haar naam werd in Artemisia’s tijd ook wel als de weg van het licht vertaald. Haar ogen stak ze zelf uit nadat een heidense man er een compliment over had gemaakt.

[13 maart 2022]

Inhoud.

Eén gedachte over “Tussendoor (18)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: