Jan Hofmans sr (5)

Lucie Küpper

Mijn Oma Loekie was de tweede vrouw van Jan Hofmans. Ik kan mij haar goed herinneren – toen zij overleed, was ik 16. Er zijn veel foto’s en daarnaast beschik ik over honderden brieven van haar hand. Ik heb mij in dit stukje dan ook moeten beperken.

Rosa Katharina Lucie Küpper werd geboren op 1 augustus 1886 in Aken als derde en laatste kind van Lambert Anton Nikolaus Küpper en Theresia Maria Josefine Ahn. Het gezin was katholiek, maar het geloof speelde geen grote rol in haar leven. Over Lucie’s jeugd en opleiding weet ik niets, wel beschik ik over een foto- en een poëziealbum uit die tijd. Daaruit rijst het beeld van een welvarend burgergezin; vader Lambert was kennelijk een succesvol Kaufmann

Lucie Küpper ca 1904.

In de zomer van 1907 bracht Lucie haar vakantie door in Nederland, mogelijk in Zandvoort. Daar ontmoette zij de niet meer zo jonge weduwnaar Jan Hofmans, die op zoek was naar een nieuwe echtgenote die de zorg voor zijn twee kinderen op zich kon nemen. Of Lucie zich heeft laten overrompelen door de charmes van Jan, weet ik niet, evenmin of ook minder romantische overwegingen een rol hebben gespeeld, vaststaat dat de zaak snel was beklonken: Jan en Lucie trouwden op 3 oktober 1907. Zoon Jan jr was 16, dochter Tilly was 12.

De relatie tussen de twee Jannen schijnt buitengewoon slecht te zijn geweest en het lijkt erop dat Jan en Lucie hebben gewacht met het krijgen van kinderen totdat Jan jr op zichzelf zou gaan wonen. Dat gebeurde in 1910. Edith werd geboren in 1912, Arthur in 1916.

Lucie Küpper met Arthur Hofmans, 1916.

Tilly verliet het ouderlijk huis in 1920 en kort daarna verhuisde het gezin naar Zandvoort. 
Zes jaar later kwam er een einde aan het huwelijk. Lucie vertrok met de kinderen naar Amsterdam en trouwde in 1926 met Jan Duiker, die altijd haar grote liefde zou blijven. Hij overleed in 1935. 

Lucie Küpper met Jan Duiker, 1 augustus 1933. Rechts Jan Hofmans jr met zijn tweede vrouw Miep Vaartjes.

In 1946 trouwde Lucie opnieuw, nu met Pieter Jacob van Steenwijk – een nogal saaie man, die weinig sprak en veel sigaren rookte. 

Lucie Küpper met Peter van Steenwijk ca 1950.

De laatste jaren van haar leven woonde Lucie in Zandvoort; zij overleed op 13 februari 1961 in het Elisabeth Gasthuis in Haarlem, 74 jaar oud. Opa Peter keerde terug naar Amsterdam en overleed daar in 1973.

[6 september 2020]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Inhoud.

3 gedachten over “Jan Hofmans sr (5)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: