Jan Hofmans sr (4)

Amsterdam

Lena Mattern

Mijn grootvader trouwde viermaal en in Frankrijk woonde hij jarenlang samen met een vriendin. Wie waren deze vrouwen en wat weten we van hen?

Lena Constantia Leonore Mattern werd geboren op 17 december 1863 in de Bloemstraat in de Amsterdamse Jordaan. Zij was het vijfde kind van Constantijn Adolph Marie Mattern en Lena Rietveld, maar twee van de vier eerdere kinderen waren al overleden. Na Lena kwamen nog zes kinderen.

Constantijn Mattern staat in de boeken van het bevolkingsregister vermeld als (rijks)ambtenaar, later als visiteur (vermoedelijk inspecteur bij de douane). Bij de twee Lena’s staat geen beroep vermeld.

In religieus opzicht was het een gemengd gezin: vader Constantijn was Evangelisch-Luthers, moeder Lena Nederlands Hervormd. In overeenstemming hiermee werden de eerste vier kinderen hervormd gedoopt, en de tweede vier luthers. Nummer 9 was mogelijk een dilemma, maar moeder Lena won het pleit, zodat de eindstand 5-4 ten gunste van de hervormde denominatie was.

In oktober 1889 verhuisde het gezin Mattern naar een woning op de Stadhouderskade, bijna op de hoek van de Tesselschadestraat, waar Jan met zijn ouders woonde. De oecumenische gezindheid van Lena’s ouders bleek grenzen te hebben, toen Lena met deze katholieke buurjongen aankwam. De familie was not amused, en bij het huwelijk van Jan en Lena ontbraken de ouders van beide partijen. Als ik mij de schaarse mededelingen van mijn vader hierover goed herinner, moet het verschil in godsdienstige achtergrond ook binnen het huwelijk van Jan en Lena voor spanningen hebben gezorgd.*

Lena overleed op 14 februari 1907 en liet twee kinderen na, Jan en Tilly (eigenlijk Lena). Er verscheen een overlijdensadvertentie in de Telegraaf en Lena’s moeder plaatste later een dankbetuiging in het Nieuws van den Dag. Kennelijk hadden moeder en dochter zich verzoend.

Telegraaf van 14 februari 1907.
Nieuws van den Dag van 25 maart 1907.

Constantijn Mattern was toen allang dood, Lena Rietveld stierf pas in 1919.

__________
* Het eigenaardige is dat mijn vader dacht dat het conflict tussen zijn grootouders had gespeeld, maar dat is onmogelijk; die hadden weliswaar veel conflicten, maar ze waren wel allebei katholiek. 

[5 september 2020]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Inhoud.

2 gedachten over “Jan Hofmans sr (4)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: