Tilly I Hofmans

Jan en Lena Hofmans-Mattern kregen twee kinderen: Jan en Lena, maar in de dagelijkse omgang maakten ze daar Piet en Tilly van. Piet noemde zich uiteindelijk consequent Jan jr; Tilly bleef voor iedereen Tilly.

Tilly was 11 jaar oud, toen haar moeder overleed, en 12 toen haar vader hertrouwde met Lucie Küpper. Zij bleef tot haar huwelijk bij haar vader en diens nieuwe gezin wonen op de Groenburgwal.

In 1920 – zij was toen 24 – trouwde Tilly met Piet Jacobs. Volgens Herman Gorter was Piet oorspronkelijk violist, maar kon hij dat beroep niet meer uitoefenen als gevolg van zijn toenemende doofheid. In mijn bronnen kan ik daarvoor geen bevestiging vinden; het eerste beroep dat ik voor hem vermeld vind, is loodgieter. In de huwelijksakte wordt hij ‘handelsvertegenwoordiger’ genoemd.*

Uit die akte blijkt verder dat vader Jan I Hofmans nu wél aanwezig was (bij het huwelijk van Jan II en Gesina Schrumph was hij ostentatief weggebleven). Een ander opmerkelijk detail is, dat een broer van stiefmoeder Lucie, Arthur Küpper, optrad als getuige voor de bruid.

Tilly en Piet kregen twee kinderen, Tilly Margaretha (1920) en Pieter (1924), die beiden in Amsterdam werden geboren. Over hen heb ik verder niets kunnen vinden.

Herman Gorter, de oudste zoon van Tilly II, kan zich herinneren dat zij af en toe bij Piet jr en zijn vrouw in Haarlem koffie gingen drinken, op weg naar Tilly en Piet sr, die toen in Zandvoort woonden. Dat moet omstreeks 1960 zijn geweest.
Lucie Küpper – Tilly’s stiefmoeder, mijn grootmoeder – woonde destijds ook in Zandvoort. Zouden zij dat van elkaar geweten hebben?

[29 april 2018]

*  Mieke Gorter attendeert mij op een passage in de Herinneringen aan Jan Duiker van mijn vader. Op pagina 44 staat daarin onder meer te lezen:
‘Als Jan [Duiker] achter de piano zat, werd hij een ander mens. (…) Een enkele keer kwam Piet Jacobs, echtgenoot van mijn halfzuster Tilly en beroepsviolist. Zij speelden dan met veel plezier samen, zeer ontspannen en heel anders dan tijdens Jan’s solo’s.’
[1 mei 2018]

2 gedachten over “Tilly I Hofmans”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: