Jan Hofmans jr (4)

Amsterdam

Toen Jan het ouderlijk huis verliet om ‘op kamers’ te gaan wonen, was hij werkzaam als kantoorbediende, maar hij begon al snel voor zichzelf. Aanvankelijk ging het om een ‘eenmanszaak’; de oprichting van J. Hofmans Jr.’s Handel in Machines en Materialen voor de Grafische Vakken N.V. dateert pas van veel later (20 september 1928). Niettemin beschouwde Jan 1 oktober 1910 als het begin van zijn onderneming.

In 1936 vierde hij het 25-jarig bestaan van de zaak. Opvallend afwezige op de foto die toen is gemaakt, is vader Jan sr. Overigens zie ik Jan III ook niet op de foto staan.

Twee jaar later maakte de bekende fotografe Eva Besnyö een fotoreportage van het bedrijf en van de bouw van een nieuw pand. De volgende foto’s zijn bij die gelegenheid gemaakt; de hele reportage is te vinden op de site van het Amsterdamse Stadsarchief.

Personeel
Voor alle zekerheid: Tilly II is de vierde van links op het vrouwenbankje; Jan jr staat schuin rechts achter haar, Jan III staat schuin rechts achter Jan jr.
Op kantoor 2
Het huiskamerkantoor van Jan jr.

In 1939 werd het nieuwe pand officieel geopend. Op de foto heeft Jan jr zojuist het lint doorgeknipt. Links van hem Jan III en zijn zwager Oscar van Leer – niet als familielid, maar als directeur van een drukkerij. Helemaal rechts met het kussen Tilly.

Opening Nieuw Pand - Uitsnede

Piet was in absentia toch aanwezig.

Steen Nieuw PandK

[28 april 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

4 gedachten over “Jan Hofmans jr (4)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: