Arthur Hofmans (1)

‘Een verjaardagscadeautje voor mijn moeder’ – zo verklaarde mijn vader zijn conceptie.
Het zou kunnen kloppen: op 1 augustus 1915 vierde mijn grootmoeder haar 29e verjaardag, mijn vader werd geboren op 27 april 1916.

Hij werd Arthur genoemd, naar de enige broer van zijn moeder. Vader Jan was 47, zijn zusje Edith 3½, zijn halfzus Tilly 21.

In 1920 trouwde Tilly en verhuisde het gezin naar Zandvoort. Daar is in 1922 deze staatsiefoto gemaakt.

1922 Foto gezin

Iets minder geposeerd is deze foto uit mei 1923. Let op het matrozenpakje!

1923.05 ZandvoortK

Volgens mijn vader ‘nam Jan I het niet zo nauw met de huwelijkstrouw’. Gemakshalve zag hij daarbij over het hoofd dat zijn moeder zich al snel liet troosten door een buurman wiens huwelijksleven ook niet over rozen ging. Dat was de jonge architect Jan Duiker, een van de aanstormende talenten van de ‘nieuwe zakelijkheid’.
In 1925 barstte de bom. Lucie keerde met Jan Duiker en de kinderen terug naar Amsterdam; Jan Hofmans liquideerde zijn zaak en vertrok niet lang daarna naar Frankrijk. Overigens bleef hij contact houden met zijn kinderen.

1931 Vakantie in BretagneUit
Deze foto, gemaakt tijdens een vakantie in Bretagne, moet uit 1929 of 1930 dateren. Wie het meisje is, weet ik niet. 

Arthur lijkt deze onverwachte overgang allerminst ervaren te hebben als een traumatische gebeurtenis. ‘De relatie met mijn vader (…) was afstandelijk en ambivalent geweest’, schreef hij in 1990. ‘Toen ik werd geboren, was hij bijna 48 jaar: een oude vader, die met dit nakomertje niet blij was en er geen goed raad mee wist’ (een opmerkelijke ontboezeming van iemand die zelf bijna 46 was toen zijn jongste spruit werd geboren).

Met Jan Duiker kon mijn vader het uitstekend vinden en hij heeft vele warme woorden aan hem gewijd in zijn boek Herinneringen aan Jan Duiker.
Voor mijn grootmoeder was Duiker de liefde van haar leven.

1933.08.01 AmsterdamN
Deze foto is gemaakt op 1 augustus 1933, toen mijn grootmoeder 47 werd. Links voor Jan Duiker met zijn Lucie. Rechts voor Oscar van Leer met Edith. Midden achter Jan jr met Miep Vaartjes. Arthur was met vakantie.

Jan Duiker overleed op 23 februari 1935, nog geen 45 jaar oud. Van een pensioen was geen sprake en mijn grootmoeder ging werken als secretaresse en medewerker acquisitie bij architectenbureau Merkelbach & Karsten. Tweeënhalf jaar later, in september 1937, opende zij haar ‘tehuis voor studerende meisjes’ in de Vossiusstraat.

Arthur deed in 1935 eindexamen HBS en ging daarna geneeskunde studeren aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam. Hij zou gedurende zijn hele studie bij zijn moeder blijven wonen.

1937 Kamer Arthur met RietjeK

Gelukkig had hij op zijn zolderkamertje ook af en toe ander gezelschap.

[1 mei 2018 / 8 september 2020]

Vervolg.

Naar Inhoud.

2 gedachten over “Arthur Hofmans (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: