Edith Hofmans

Mijn tante Edith werd geboren op 23 oktober 1912. In tegenstelling tot haar broertje had zij wél een goede verstandhouding met hun vader. Diens plotselinge vertrek in 1925 was voor haar dan ook een schokkende ervaring en het is geen wonder dat haar relatie met Jan Duiker ‘aanvankelijk gereserveerd’ was, zoals mijn vader veel later zou schrijven.
Na verloop van tijd moet dat zijn bijgetrokken, want alles wijst erop dat Duiker niet alleen een begenadigd architect is geweest, maar ook de ‘lieve, wijze man’ die mijn vader zich herinnerde.

In 1930 verhuisde het gezin naar een grote woning in de Minervalaan. Door de crisis van 1929 en de daaropvolgende depressie stagneerden de opdrachten en ‘om het zaakje draaiende te houden’ werd besloten paying guests in huis te nemen.
In totaal werden vijf kamers verhuurd. Mijn grootmoeder kookte en bestierde het geheel. Voor het ‘grove werk’ was er een inwonende dienstbode, Corrie: ‘Zij maakte het huis schoon, serveerde de gasten hun maaltijden op hun kamers, ruimde af en deed de vaat.’

Een van de paying guests was Oscar van Leer, firmant van L.A. van Leer & Co Drukkerijen, gevestigd in de Rustenburgerstraat. Tussen Oscar en Edith ontspon zich een romance en zij trouwden op 14 april 1932.
Oscar was 26, Edith 19.

1932 Huwelijk Edith&OscarN

Oscar en Edith vestigden zich aan de Stadionkade 21. Daar werd hun oudste dochter Erica geboren (1935).
In 1936 verhuisde het gezin naar de Michelangelostraat nr 15. Hier werden Inge (1939) en Tom (1944) geboren.
In september van dat laatste jaar is ook deze foto genomen.

1944 Kinderen Van LeerN
Van links naar rechts: Inge, Edith, Tom en Erica.

Ik ben hier weleens op bezoek geweest, samen met mijn moeder, maar ik herinner mij van het huis alleen het ‘dakterras’; het was een zonnige dag.

EdithOpDakterrasN
Edith op haar dakterras.

De oorlog was voor het gezin Van Leer-Hofmans een angstige tijd. Oscar was volgens de Duitse rassenwetten een Volljude en ontkwam alleen aan deportatie dankzij het feit dat hij ‘gemengd gehuwd’ was. Hij moest een ster dragen (bij het opruimen van het huis van Erica na haar dood trof ik er nog een aan) en de drukkerij werd overgenomen door een Verwalter. Hij is niet ondergedoken, maar hij zal zich na verloop van tijd ook niet vaak meer op straat hebben gewaagd.

In juli 1952 betrok het gezin een nieuw huis, aan de Herman Gorterstraat. Dit huis, een ontwerp van architect Marius Duintjer, was vooral een project van Edith en werd – als ik het goed heb begrepen – grotendeels gefinancierd met haar aandeel uit de erfenis van haar vader.

HuisHermanGorterstraatN
Het huis aan de Herman Gorterstraat, gezien vanaf het Zuider Amstelkanaal.

Zij heeft er niet lang van kunnen genieten. In 1955 werd bij haar darmkanker vastgesteld en zij overleed op 10 februari 1956.
Oscar hertrouwde ruim een jaar later, het huis aan de Herman Gorterstraat werd in 1958 verkocht.

[4 mei 2018]

Inhoud.

2 gedachten over “Edith Hofmans”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: