Jan Hofmans sr (3)

Amsterdam-Zandvoort-Juan les Pins

Huizen

Jan sr (1868) bracht zijn eerste levensjaren door in Rotterdam; alle huizen waarin hij in die tijd gewoond heeft, zijn in 1940 door het bombardement verwoest.

In 1881 verhuisde het gezin naar Amsterdam; daar woonde Jan met zijn ouders en zijn broer op de Prinsengracht, in de Saxenburgerstraat (destijds nog gemeente Nieuwer-Amstel) en in de Tesselschadestraat. Ook woonde het gezin een klein jaar aan de Kleine Houtweg in Haarlem (zie ook hier).

In 1890 verliet Jan het ouderlijk huis. Hij trouwde met Lena Mattern en het jonge paar vestigde zich op de Kloveniersburgwal, nr 59. Jan jr en Tilly I werden daar geboren (1891 en 1895).

Op 3 mei 2018 maakte ik per fiets een pelgrimstocht langs tien Hofmans-huizen in Amsterdam.
Mijn eerste bestemming leverde meteen een verrassing op. Op Kloveniersburgwal nr 59 is sinds 1 september 1971 het ‘Amsterdamsch Litterair Café’ De Engelbewaarder gevestigd.

1890 Kloveniersburgwal 59
Kloveniersburgwal 59

Vervolgens fietste ik door naar Groenburgwal nr 63. Dit huis in ‘sobere art nouveau-stijl’ is destijds in opdracht van Jan gebouwd; de architect is helaas onbekend.  Het gezin woonde hier van 1905 tot 1920. Lena overleed in dit huis (1907), Lucie Küpper deed er haar intrede (1907), Edith en Arthur werden er geboren (1912 en 1916). Het is het enige huis waar alle vier de kinderen hebben gewoond.

1905 Groenburgwal 63
Groenburgwal 63

In 1920 verhuisde het gezin naar de Brederodestraat in Zandvoort.

1920 Huis Zandvoort
Brederodestraat 103, Zandvoort

Vijf jaar later viel het gezin uiteen en vertrok Lucie met Jan Duiker en de kinderen naar Amsterdam.
Het Zandvoortse huis werd bij de scheiding aan Lucie toegewezen. Het werd aanvankelijk niet verkocht, maar verhuurd. Later moet het toch verkocht zijn, want anders had Lucie nooit het kolossale pand aan de Vossiusstraat kunnen financieren.
Het huis is in de oorlog gesloopt, zoals alles tot 200 meter van de kust werd gesloopt.

Jan sr vertrok in 1926 naar Frankrijk. Daar liet hij in Juan les Pins een huis bouwen aan de Rue des Oliviers.

1932.VillaKupari1-N
Villa Kupari in aanbouw, Rue des Oliviers, Juan les Pins

Edith en mijn vader hebben er diverse malen gelogeerd. In 1938 was mijn vader er met mijn moeder; ze waren nog niet getrouwd en kregen chambres separées toegewezen.
Veel later ben ik er weleens langsgelopen.

Het tweede deel van de oorlog bracht Jan door in Amsterdam, maar in maart 1946 vertrok hij weer naar Frankrijk. Hij woonde daar in hotels, voornamelijk in Parijs.

Een jaar later was hij terug. Aanvankelijk vond hij onderdak bij Edith en Oscar in de Michelangelostraat, in augustus 1948 verhuisde hij naar Rusthuis Vondel Beket, Emmalaan 23. Tegenwoordig is Sotheby’s Amsterdam daar gevestigd.

Begin 1950 werd hij overgebracht naar een verpleeghuis in Maarn, waar hij op 14 maart zou overlijden.

[7 mei 2018 / 24 april 2022]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Inhoud.

5 gedachten over “Jan Hofmans sr (3)”

  1. Wat grappig, toen ik 18 jaar was hebben we met ons gezin 2x in Juan les Pins onze vakantie doorgebracht. We kampeerden vlak naast het huis van Wim Sonneveld. Volgens mij heeft mijn moeder ooit wel iets verteld, dat haar grootvader daar had gewoond. Dank weer voor je bericht. Groetjes, Mieke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: