Gerrit II Hofmans (32)

Amsterdam

Twee geloven op een kussen

Aan het begin van 1890 woonde Gerrit ‘op stand’ in de Tesselschadestraat op nummer 3. Het huis bestaat nog steeds. Het is inmiddels waarschijnlijk gesplitst in twee appartementen, maar voor zover ik heb kunnen nagaan, bewoonde het gezin Hofmans destijds het gehele huis. Gerrit was 49, Clasien 48 en hun jongste zoon Jan was 21.
Zoon Henk (24), inmiddels getrouwd, woonde sinds 1886 in Rotterdam.

Tesselschadestraat 3
Een recente foto van Tesselschadestraat 3 (foto Boudewijn Smeets).

Gerrit verdiende goed met zijn medische en paramedische praktijken en had sinds 1883, dankzij een terughoudend advertentiebeleid (en misschien ook dankzij een tevreden clientèle), kans gezien buiten bereik van justitie te blijven. Jan werkte bij de firma L. Hofmann & Zoon, die optrad als agent van de Haarlemsche Stoomverffabriek.

Op 12 juni 1890 trouwde Johannes Petrus Aloysius Hofmans met Lena Constantia Eleonore Mattern. Uit de huwelijksakte blijkt dat de vereiste toestemming voor het huwelijk door de ouders van beide partijen was verleend bij notariële akte, en dat die ouders zelf bij de plechtigheid ontbraken. Broer Henk was het enige familielid dat (als getuige) acte de présence gaf.
Geen wonder dus dat de huwelijksaankondiging was besloten met de woorden Geen Receptie.

De verklaring voor deze opmerkelijke gang van zaken moet gezocht worden in het feit dat Lena Mattern Nederlands Hervormd was en Jan Katholiek. Kennelijk leverde dit gegeven een onoverkomelijke barrière op, niet alleen voor de ouders, maar ook voor beide kerkgenootschappen. Er volgde dan ook geen kerkelijke inzegening.

Voor Jan zou dit alles aanleiding zijn geweest om geheel te breken met het geloof. Op zijn gezinskaart is de aanduiding RC in kolom 8 (Godsdienst) doorgestreept en vervangen door Geen, en de kinderen van Jan en Lena zouden ook niet gedoopt worden.
Mogelijk hebben deze gebeurtenissen ook geleid tot een breuk tussen Jan en zijn ouders.

Jan en Lena vestigden zich op de Kloveniersburgwal en Gerrit en Clasien verhuisden naar de Kerkstraat – een mutatie die wereldkundig werd gemaakt door middel van een advertentie in het Algemeen Handelsblad. Bovendien plaatste Gerrit voor een van de ramen  van zijn huis een kartonnen bord met het opschrift:

Dr G.A.P. Hofmans 
medisch orthopaedist, 
consult tusschen 1 en 2 uur, 
voor in- en uitwendige ziekten.

Zoals ik al in mijn vorige stukje schreef:
Dat kon niet goed gaan en het ging ook niet goed. Na bijna acht jaar stond Gerrit in juni 1891 opnieuw voor de rechter.

__________
* Zie ook aflevering 29; er zit nogal wat overlap tussen beide stukjes.

[9 april 2020]

Vervolg.

Naar Inhoud.

4 gedachten over “Gerrit II Hofmans (32)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: