Gerrit II Hofmans (29)

Amsterdam – Rotterdam

Het gezin valt uiteen…

In al mijn stukjes van de afgelopen zes weken staat Gerrit Hofmans centraal; over zijn vrouw Clasien en zijn twee zonen Henk en Jan weten we vrijwel niets, op twee uitzonderingen na: Jan zat in Rotterdam in het cursusjaar 1880-1881 op de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen en hij deed op 4 mei 1881 zijn eerste Heilige Communie in de St Antonius-Kerk. Over Henk ontbreken zelfs dit soort gegevens.*
Of de jongens na de verhuizing naar Amsterdam nog onderwijs hebben gevolgd, of direct zijn gaan werken, is eveneens onbekend.

Intussen is er alle aanleiding om te veronderstellen dat er in de Amsterdamse jaren grote spanningen in het gezin zijn geweest, en de afwikkeling van de nalatenschap van Hendrik Houtman in 1886 zal daaraan zeker hebben bijgedragen.

We hebben gezien dat Clasien en Gerrit op 4 augustus 1886 hun aangifte voor de successierechten ondertekenden.
Tweeënhalve week later vertrok Henk uit het gezin en vestigde zich in Rotterdam bij zijn tante Christina Houtman aan de Visschersdijk 67. In het bevolkingsregister wordt hij dan vermeld als boekbinder, hetzelfde beroep als van zijn oom Johannes Houtman.

1880-1890 BR Rotterdam – detail
Uit de onderste regel blijkt dat Hendr Adrs Johs Hofmans, geboren op 15 december 1865, afkomstig uit Amsterdam, RC (Rooms Katholiek), boekbinder, op 24 augustus 1886 is ingeschreven in het bevolkingsregister van Rotterdam op Visschersdijk 67 bij Houtman (daarachter staat nog: Bierhaven 17, een later adres). Voor de goede orde: de derde achternaam van Henk was niet Johannes, maar Josephus.

Jan volgde het voorbeeld van zijn broer in 1890. Hij trouwde op 12 juni met Lena Mattern en vestigde zich op de Kloveniersburgwal op nummer 59.

1890.05.29 Huwelijksaankondiging Jan&Lena

De huwelijksaankondiging suggereert dat de plechtigheid niet werd gevolgd door een groot familiefeest.

Gerrit en Clasien bleven samen achter en verhuisden eerst naar de Kerkstraat, later – in mei 1891 – naar de Van Baerlestraat.

Ruim een jaar later hield ook Clasien het voor gezien. Zij keerde terug naar Rotterdam en trok in bij haar zoon Henk, die inmiddels zelfstandig in de Bierstraat op nummer 11 woonde.
Clasien was toen op twee maanden na 50 jaar oud.

Gerrit stond er voortaan alleen voor…

__________
* Dat klopt niet helemaal; zie de reactie van Henk Hofmans hieronder.

[26 februari 2019]

Vervolg.

Naar Inhoud.

3 gedachten over “Gerrit II Hofmans (29)”

 1. Allereerst een diepe buiging. Je hebt nieuwe puzzelstukken gevonden en in elkaar gepast. We wisten dat Henk Amsterdam zou verruilen voor Rotterdam. De band met de familie Houtman was waarschijnlijk sterk. Zijn intrek bij zijn tante op de Visserschdijk verbaasd mij dan ook niet.

  Heb je het militieregister van Henk bekeken?
  Volgens het militieregister (noord-hollands archief 15 december 1885, zie link onder) was Henk toen woonachtig in Nieuwer-Amstel (Amsterdam) en was hij Boekhandelaar van beroep. Met een lengte van 1,74 meter was hij toen trouwens langer dan gemiddeld.

  Link: https://noord-hollandsarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=236&mizig=361&miadt=236&miq=1&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&mibj=1885&miej=1886&mip1=Hofmans&mif2=1885&miview=tbl

  Like

  1. Dank Henk. De inschrijving van Henk I in het militieregister had ik gemist. Overigens klopt hier iets niet: volgens het Bevolkingsregister van Nieuwer-Amstel was het hele gezin op 9 september 1884 uit die gemeente vertrokken, en volgens het Bevolkingsregister van Amsterdam werd het hele gezin op 13 september 1884 ingeschreven op het adres Tesselschadestraat 3. De militaire administratie liep dus nogal achter (of zou er een andere verklaring zijn?).
   Henk is waarschijnlijk niet in dienst geweest (dat had dan tussen 15 december 1885 en 24 augustus 1886 moeten gebeuren), maar misschien kan ik in Den Haag nog nadere details vinden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s