Gerrit II Hofmans (31)

Amsterdam

Medisch Orthopaedist

Zoals ik in een eerdere aflevering heb verteld, probeerde Gerrit in de jaren dat hij in de Tesselschadestraat woonde, publicitair enigszins onder de radar te blijven. Hij adverteerde niet zelf, maar liet dat over aan dankbare cliënten, die daarbij overigens veelvuldig gebruikmaakten van suggestieve titulatuur die hem niet toekwam (zoals de Zeergel. Heer Hofmans).

Justitie liet hem voorlopig met rust, maar de Vereniging tegen Kwakzalverij bleef Gerrit kritisch volgen. Zo werd een uitvoerig artikel in het augustusnummer van 1886 over ’t Boertje van Nieuwbuinen – een collega-genezer die aanvankelijk werd vrijgesproken, maar uiteindelijk werd veroordeeld – besloten met een paar alinea’s over de praktijken van Gerrit.

Kwakzalverij 1886.08 – detail
Augustusnummer van het Maandblad tegen Kwakzalverij.

Eind juni 1890 liet Gerrit zijn terughoudendheid varen. In verschillende kranten verscheen een verhuisbericht, waarin hij zich afficheerde als Medisch Orthopaedist, terwijl hij en passent ook nog zijn expertise op het gebied van de behandeling van beri-beri benadrukte.

1890.06.29 Handelsblad
Handelsblad van 29 juni 1890.

Kennelijk had zich vrijwel direct na het verschijnen van deze advertentie iemand met die verschrikkelijke, volgens geneeskundigen onherstelbare BERI-BERI bij hem gemeld, want twee maanden later verscheen opnieuw een advertentie van een dankbare cliënt.

1890.09.01 Nieuws vd Dag
Nieuws van den Dag van 1 september 1890.

Eenmaal verhuisd ging Gerrit nog een stapje verder: hij plaatste voor een van de ramen  van zijn huis een kartonnen bord met het opschrift:
Dr G.A.P. Hofmans
medisch orthopaedist,
consult tusschen 1 en 2 uur,
voor in- en uitwendige ziekten.

Dat kon niet goed gaan en het ging ook niet goed. Na bijna acht jaar stond Gerrit in juni 1891 opnieuw voor de rechter. Dat was het begin van een lange reeks processen, die uiteindelijk tot zijn ondergang zou leiden.

Daarover later.

[28 februari 2019]

Naschrift
Ik ga er even tussenuit.
Mijn bureau is een puinhoop, er is achterstallige administratie en ik moet mijn belastingaangifte doen. En daarna moet ik eerst weer terug naar de archieven.
Mijn excuses aan mijn trouwe lezers en een aansporing aan mijn minder trouwe lezers om hun achterstand in te lopen.
I’ll be back!

Naar Inhoud.

Eén gedachte over “Gerrit II Hofmans (31)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s