Jan Hofmans jr (2)

Amsterdam

Zoals ik in mijn vorige stukje al suggereerde, waren de verhoudingen in huize Hofmans na het overlijden van Lena Mattern en de intrede van Lucie Küpper als nieuwe vrouw des huizes vermoedelijk niet optimaal. We zullen het daaraan moeten toeschrijven dat Jan II in januari 1910, nog net 18 jaar oud, op zichzelf ging wonen – destijds een ongebruikelijke stap.

Het nieuwe adres was Ruijsstraat 66, ‘bij Neesen’. Deze Johannes Neesen was overigens een goede bekende van de familie; hij was in 1891 een van de getuigen bij de aangifte van de geboorte van Jan.

In januari 1913 verhuisde Jan naar Zeilstraat 18hs. Kort daarna werd een zekere Gesina Schrumph op hetzelfde adres ingeschreven als ‘inw[onend]’.
Gesina was op dat moment ruim drie maanden zwanger. Het was niet haar eerste zwangerschap; drie eerdere kinderen waren ‘uit huis geplaatst’.

Op 2 januari 1914 werd Gesina’s vierde kind geboren en drie dagen later werd daarvan officieel aangifte gedaan door Johanna Hesse, de vroedvrouw die had geassisteerd bij de bevalling. Het kind kreeg de naam Jan Henri Egbert Schrumph.

JHE GeboorteakteV

Op 6 juni 1914 verhuisde Jan naar Herengracht 125hs. Zes dagen later werden Gesina en haar zoon bijgeschreven op hetzelfde adres.
Weer een maand later werd de kleine Jan Schrumph ‘erkend door Jan Hofmans en de moeder’; hij heette voortaan Jan Henri Egbert Hofmans.

Getrouwd werd er uiteindelijk op 9 december 1915.

Ook als je geen Privé-lezer of RTL Boulevard-kijker bent, is het lastig om hier een lichte nieuwsgierigheid te onderdrukken. Was Jan jr wel of niet de biologische vader van Jan III? Wist hij van haar eerdere kinderen? Als hij de vader was, waarom deed hij dan geen aangifte, maar werd dat overgelaten aan de vroedvrouw? Waar kwamen die ‘rare’ voornamen Henri en Egbert vandaan? In ieder geval niet van de kant van de familie Hofmans, evenmin van de kant van de familie Schrumph. Waren Henri en Egbert soms andere potentiële vaders? En als Jan de vader niet was, waarom erkende hij het kind dan en trouwde hij vervolgens ook nog met Gesina?

Was het brandende liefde?

De ironie van de geschiedenis wil dat ook Jan III trouwde met een vrouw met een ‘voorechtelijk’ kind, en dat ook deze Jan dat kind als het zijne erkende.
Deze zoon, Hans Hofmans (inmiddels overleden), emigreerde naar Nieuw-Zeeland en ook al zijn nazaten schijnen daar te wonen.

[15 april 2018]

PS
Naar aanleiding van de reactie van Tatjana Hofmans (kleindochter van Jan II) hieronder een tweetal uitsneden uit een foto uit 1960, gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de zaak van Jan jr.

Links Jan jr (70), rechts Jan III (47).

PS 2
En hieronder beide heren, maar dan in 1939.

Vervolg.

Naar Inhoud.

8 gedachten over “Jan Hofmans jr (2)”

  1. Tjonge, het wordt nu toch wel ingewikkeld hoor! Volgens mij leek Jan III op z’n vader ….. ik zal in de oude doos eens op zoek gaan naar een foto.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: