Reinier Lindeman (19)

Wijhe – Raalte – Nunspeet

Fennigje van der Linde

Op 15 april 1839, na een afwezigheid van ruim elf jaar, duikt Reinier Lindeman weer op in de archieven. Op die dag trouwt hij met Fennigje van der Linde.

Wie was Fennigje van der Linde?

Fennichjen van der Linden* wordt geboren op 6 december 1802 op een boerderij in de buurtschap Herxen en gedoopt op 12 december in de gereformeerde kerk van Wijhe. In het doopboek worden als haar ouders vermeld Hendrik van der Linden en Lucretia Lucas.
Het echtpaar krijgt, na een paar doodgeboren kinderen, in 1810 nog een dochter, Geertje.

Als Fennigje 11 is, overlijdt haar vader, 65 jaar oud; Lucretia is dan pas 42 en in 1816 hertrouwt zij met de 23 jaar jongere Hendrik Jansen (die zich later Nijenstein zal noemen). Uit dit huwelijk zijn geen kinderen bekend.

Op 23 februari 1826 bevalt Fennigje van een dochter; Hendrik Nijenstein doet aangifte in zijn hoedanigheid van ‘stiefvader’.
Een vader van het kind wordt niet vermeld, maar met de kennis van nu valt daarover wel een vermoeden uit te spreken.
Het meisje krijgt de naam Hendrikje.

1826.02.23 Geboorte Hendrikje van der Linde
Geboorteakte van Hendrikje van der Linde. Het beroep van Fennigje is dienstmeid. Stiefvader Hendrik Nijenstein wordt vermeld als daghuurder (dagloner).

Overigens zou het nog slecht aflopen met Hendrik Nijenstein. Hij overleed op 26 februari 1862 als kolonist (lees landloper/bedelaar) in Ommerschans.

Op 6 maart 1829 trouwt Fennigje in Raalte met de 50 jaar oude weduwnaar Gerrit Pijffers.

1829.03.06 Huwelijk 1 van Fennigje van der Linde – A
Huwelijksakte van Fennigje en Gerrit Pijffers. Gerrit is schoenmaker, Fennigje is zonder beroep. Haar moeder is aanwezig bij de plechtigheid; zij wordt in deze akte vermeld als Lucretia Kluinaar en haar beroep is landbouwster. Het lijkt erop dat Hendrik Nijenstein uit haar leven is verdwenen.

Het is een moetje: Fennigje is zwanger en op 9 september 1829 wordt een zoon geboren. Hij krijgt de naam Jan, naar zijn grootvader van vaderszijde.

Het huwelijk is geen succes: op 3 juni 1834 wordt de verbintenis ontbonden door echtscheiding.
Fennigje verhuist met Hendrikje (7) en Jan (4) naar Nunspeet. Gerrit blijft alleen achter en zal op 5 november 1848 overlijden.

En dan, vier jaar later, is daar Reinier Lindeman!

__________
* In het doopregister wordt haar naam geschreven als ‘Fennichjen van der Linden’. Uit diverse akten blijkt dat Fennichjen zelf haar naam schreef als ‘Fennigje(n) Van Der Linde’. Deze schrijfwijze heb ik aangehouden, behalve dat ik ‘van der’ zonder hoofdletters schrijf.

[5 augustus 2019]

Vervolg.

Naar Inhoud.

4 gedachten over “Reinier Lindeman (19)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: