Tussendoor (9)

Uit het dagboek van een tobber

Sommige mensen hebben een hobby en bij een aantal van die mensen loopt die hobby uit de hand.

Zelf had ik nooit hobby’s. Ik deed mijn werk altijd met plezier en van sport moest ik niets hebben. Wat er overbleef aan tijd, besteedde ik aan huishoudelijke taken, boekjes lezen, wandelen en (gelukkig steeds minder) dom televisie kijken.

Ruim tien jaar geleden begon ik mijn stamboom uit te zoeken. Dat ging in het begin heel aardig, maar erg gedetailleerd was de opbrengst niet. Gaandeweg kwam via internet echter steeds meer materiaal beschikbaar en zo kreeg ik de smaak te pakken. Ik begon zelfs naar archieven te gaan…

Na verloop van tijd rees de vraag wat ik met mijn gegevens zou gaan doen. Voor een boek was het nog te vroeg, maar anderzijds smeekten al die vondsten en ontdekkingen om publicatie. En zo begon ik in maart 2018 met mijn blog Drie eeuwen Hofmans.

Inmiddels is mijn Hofmans-onderzoek grotendeels afgerond en is het dus tijd voor dat boek. Het begin ligt vast: op 14 en 15 augustus 1723 trouwde Pieter Hofmans in Dussen-Munsterkerk met Cornelia Egmonts; verder terug in de tijd kom ik niet. Het einde is meer fluïde, want ik wil wel zo dicht mogelijk bij het heden uitkomen, maar het verhaal moet niet ontaarden in een autobiografie.

Er ontbrak echter één onderdeel: hoe zag dat Dussen-Munsterkerk van 1723 eruit en hoe was dat zo gekomen? Kortom, stof voor een inleidend hoofdstuk.

Met dat inleidende hoofdstuk ben ik nu ruim een jaar bezig: ik heb tientallen boeken al dan niet antiquarisch aangeschaft en het materiaal dat ik heb verzameld, puilt aan alle kanten uit mijn boekenkast. Veel te veel voor een hoofdstuk dus, maar voor een boek over Dussen is het nog te vroeg.
Misschien dat een blog…

Binnenkort start ik met de blog Zes eeuwen Dussen. Noem het een uit de hand gelopen hobby.

Nadere berichten volgen.

[16 oktober 2021]

Inhoud.

3 gedachten over “Tussendoor (9)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: