Dussense tak (6)

Dussen

Toon Hofmans

Toon Hofmans werd geboren op 12 maart 1882 als zesde kind van Cees Hofmans en Ida de Bodt op het adres ‘Achterhoek, Stoepeinde, Wijk A, nummer 96’.

Toon werd arbeider, net als zijn vader, en volgens de overlevering zou hij hebben meegewerkt aan het graven van de Bergsche Maas.
Het is in principe mogelijk, maar het verhaal wordt niet ondersteund door de bronnen. De aanleg van de Bergsche Maas duurde van 1888 tot 1904, maar de werkzaamheden onder Dussen waren in 1892 al afgerond; Toon was toen pas 10.
Een betere kandidaat lijkt mij zijn broer Johannes, die in 1888 19 jaar oud werd en bovendien in het Bevolkingsregister vermeld staat als polderwerker.

Toon trouwde op 13 juni 1910 met Jacoba Trots (24), geboren en getogen in Besoyen, een dorp aan de overzijde van de Bergsche Maas, tussen Waalwijk en Sprang; kennelijk zocht Toon zijn werk (en vertier) ook buiten Dussen.

Zes jaar later kocht Toon voor de somma van 275 gulden een stuk grond aan de Dussen, groot zes aren veertig centiaren, met daarop een arbeidershuisje, waaraan – blijkens de koopakte – nog wel het een en ander viel op te knappen.

Kwitantie-A
De kwitantie voor de aankoop van het huis met erf. Met dank aan Anton Hofmans, Dussen.

Toon en Jacoba kregen tien kinderen – vier dochters, zes zonen – die allen in leven bleven en deels ook een respectabele leeftijd bereikten (gemiddeld ruim 70 jaar).

In juni 1960 vierden Toon en Jacoba hun 50-jarig huwelijksfeest; bij die gelegenheid zijn deze foto’s gemaakt (ontleend aan Dussen toen & nu).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 1960.06.13-toon-jacoba-50-jaar.jpg
Bovenste rij, vlnr: Jo, Dorus, Johanna, Anton, Ida, Cees. Onderste rij, vlnr: Cor, Jan, moeder Jacoba, vader Toon, Jacoba jr, Adriaan.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 1960.06.13-toon-jacoba-met-nageslacht.jpg
Toon en Jacoba met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Jacoba werd 77, Toon 84. Zij werden begraven op de begraafplaats van de H. Maria Geboortekerk.

Toon Hofmans en Jacoba Trots waren van de generatie van mijn grootouders en als de familie destijds een beetje contact had gehouden, had ik misschien wel een weekje bij hen kunnen logeren. Nu heeft het tot 2018 moeten duren voordat ik een bezoek bracht aan dit idyllische plekje aan de Dussen – uiteraard niet bij Toon en Jacoba, maar bij hun kleinzoon Anton Hofmans en zijn vrouw Joke.

Anton & Joke Hofmans

Het was een genoeglijke middag.

[14 juli 2018 / 29 januari 2021]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Naar Inhoud.

Eén gedachte over “Dussense tak (6)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: