Haarlemmermeertak (7)

Haarlemmermeer

Anthonie Hofmans (3)

Jannetje Nieuwenhuize stierf op 20 september 1900. Anthonie – achtergebleven met twee kinderen van respectievelijk 10 en 6 jaar oud – hertrouwde op 5 april 1901.
De nieuwe vrouw heette Adriana Kok (25); zij was net als Anthonie geboren in de Haarlemmermeer.

Het echtpaar kreeg elf kinderen, waarvan er zeven in leven bleven: drie dochters, vier zonen.

Over tweee dochters is via internet vrijwel niets te vinden, over de derde weten we iets meer.

 • De naam Agatha Hofmans (1904) levert één hit op, via WieWasWie: op 28 augustus 1946 overleed in de Haarlemmermeer een Johannes Theodorus Hofmans, 17 jaar oud, geboren in Leiden, zoon van Agatha Hofmans. Over deze Johannes Theodorus is verder niets bekend, over zijn moeder evenmin.
 • Over de tweede dochter, Hendrika Geertruida Hofmans (1908), heb ik überhaupt niets kunnen vinden.
 • Over de derde dochter, Pieternella (Pat) Hofmans (1913), heb ik een afzonderlijke blog geschreven. In de gebruikelijke archieven heb ik niets over haar gevonden.

Over de zonen weten we iets meer, mede dankzij de Militieregisters.

 • Hendrikus Hofmans (1906) werd gekeurd in 1925. Hij had vijf klassen lager onderwijs doorlopen en was 1.56 m lang. Zijn beroep was landarbeider. Hij werd voorgoed ongeschikt verklaard wegens zijn rug.
  Deze Hendrikus trouwde in 1941 met Cornelia Dekkers, vermoedelijk in Leiden.

  1941-.03.28 Huwelijk Hofmans-Dekkers
  Familieberichten in het Haarlem’s Dagblad van 28 maart 1941.
 • Cornelis Hofmans (1910) wordt vermeld in de Militieregisters van 1930. Hij was destijds 1.69 m lang en had zes klassen lager onderwijs genoten. Zijn beroep was tuinder. Cornelis werd voorgoed ongeschikt bevonden wegens zijn longen.
  Cornelis trouwde op 15 oktober 1937 in Mijdrecht met Magdalena Aartje van Veen. In de huwelijksakte – waarvan hieronder het begin is weergegeven – wordt hij bloemist genoemd.

  1937.10.15 Huwelijk Cornelis-A
  Heden vijftien October negentienhonderd zeven en dertig zijn voor mij, Ambtenaar van den burgerlijken stand der gemeente Mijdrecht verschenen, ten einde een huwelijk aan te gaan: Hofmans, Cornelis, oud zevenentwintig jaren, bloemist, geboren te Haarlemmermeer, wonende alhier, binnen de laatste zes maanden het laatst gewoond hebbende te Haarlemmermeer, meerderjarige zoon van Hofmans, Anthonie, boerenarbeider, wonende te Haarlem en van Kok, Adriana, zonder beroep, wonende te Haarlemmermeer en van Veen, Magdalena Aartje, oud drie en twintig jaren, zonder beroep, geboren en wonende alhier, meerderjarige dochter van van Veen, Piet, oud drie en vijftig jaren, manufacturier, en van Hoogendoorn, Neeltje, oud vier en vijftig jaren, zonder beroep, beiden wonende alhier.
 • Dirk Peter Hofmans (1912-1985) wordt vermeld in de Militieregisters van 1932. Hij had vijf klassen lager onderwijs genoten en zijn beroep was eveneens bloemist. Hij werd vrijgesteld van de dienstplicht wegens broederdienst; verdere gegevens zijn niet ingevuld.
  Dirk Peter trouwde met Anna Gijsberta Franck (1908-1997). Zij werden begraven in Hoofddorp; blijkens de steen had het echtpaar kinderen en kleinkinderen.
  Graf Dirk Peter Hofmans
 • Jan Hofmans (1918) wordt vermeld in het Militieregister van 1938. Hij had toen vier klassen van de lagere school doorlopen en was landarbeider. Zijn lengte was 1.73 m en hij woog 66 kg. Als bijzondere bevinding wordt vermeld dat hij leed aan ‘kleurenzwakte’. Niettemin werd Jan geschikt verklaard, al werd hij uiteindelijk vrijgesteld wegens broederdienst. Op welke broeder dat laatste betrekking had, is mij overigens niet duidelijk, want volgens mij was geen van alle zonen van Anthonie in dienst geweest.

[22 augustus 2018]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Naar Inhoud.

2 gedachten over “Haarlemmermeertak (7)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: