Haarlemmermeertak (6)

Haarlemmermeer

Anthonie Hofmans (2)

Anthonie Hofmans werd in 1888 ontslagen uit militaire dienst wegens ‘berispelijk gedrag’. Waaruit dat gedrag precies bestond, wordt niet vermeld in het Militieregister, maar misschien zoek ik het nog eens uit.

Het was niet de enige misstap van deze verre oom. In 1900 – het jaar waarin Jannetje Nieuwenhuize zou overlijden – werd Anthonie veroordeeld wegens mishandeling.

Op pagina 2 van het vonnis wordt de zaak uit de doeken gedaan:

Overwegende, dat den beklaagde is ten laste gelegd, dat hij in den avond van 17 April 1900, op den openbaren weg nabij zijne woning te Haarlemmermeer Elisabeth Dorothea Barends, huisvrouw van Hermanus Koopmans opzettelijk met een stok heeft geslagen,

Overwegende, dat het vorenstaande feit en de schuld van de beklaagde daaraan wettig en overtuigend bewezen zijn door de ter teregtzitting afgelegde bekentenis van beklaagde dat hij dat feit zooals het hem ten laste gelegd is heeft gepleegd;

en door de die bekentenis bevestigende verklaringen der getuigen: 1o Elisabeth Dorothea Barends, vrouw van Hermanus Koopmans, dat zij heeft ondervonden, en 2o Leendert Verheij, dat hij heeft gezien dat op tijd en plaats voormeld de beklaagde met een stok onderscheidene slagen aan eerstgenoemde getuige, zonder eenige aanleiding harerzijds, toegebracht heeft.

Overwegende, dat dat feit oplevert mishandeling, misdrijf, waartegen bij art 300 van het wetboek van Strafregt straf is bedreigd.

Op pagina 3 volgt dan de uitspraak: een boete van vijftien gulden subsidiair vijftien dagen hechtenis.

HyperFocal: 0

De zaak was precies binnen één maand afgehandeld.

[17 augustus 2018]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Naar Inhoud.

 

2 gedachten over “Haarlemmermeertak (6)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: