Willem Hendrik Hofmans (20)

Rotterdam

Overlijden

Op 11 maart 1896, exact zes jaar na het opmaken van zijn testament, overleed Willem Hendrik in het Sint Antoniusgesticht aan de Nieuwe Binnenweg. Hij was 84 jaar en 11 dagen oud geworden – een familierecord dat 82 jaar zou standhouden.

In De Maasbode verschenen twee advertenties.

1896.03.13 De Maasbode

1896.03.15 De Maasbode

De uitvaart vond plaats op 14 maart, om 11 uur. De mis werd opgedragen door J.H. Derksen van de Heilig Hartkerk aan de Van Oldenbarneveltstraat. Daarna werd Willem Hendrik ter aarde besteld in graf 12, rij 1 van afdeling D (dus niet in hetzelfde graf als Catharina, maar wel vlak bij haar in de buurt). Net als Catharina kreeg hij acht dragers, maar de kosten bedroegen nu ƒ 16,–, terwijl ook de grafrechten waren verhoogd tot ƒ 45,–.

Wie zouden er aan het graf hebben gestaan?

In ieder geval zijn drie dochters, Sophia (51), Maria (44) en Johanna (35) en zijn twee schoonzoons. Ongetwijfeld ook zijn protegé Gerrit van Muijden (38).

Zeker niet zijn oudste zoon ‘dr. G.A. Hofmans’ (54); die bevond zich sinds april 1894 in het Rijkskrankzinnigengesticht in Medemblik (en voor zover ik kan nagaan is hij daar zelfs niet op de hoogte gesteld van het overlijden van zijn vader). Maar Clasina Houtman (53), de vrouw van Gerrit, en zijn oudste kleinzoon Henk (31) waren er vast wel. Over een eventuele aanwezigheid van Jan (27), zijn andere kleinzoon, heb ik mijn twijfels.

Daarentegen zal Christiaan (49), de tweede zoon en het zwarte schaap van de familie, er waarschijnlijk wel zijn geweest; die leidde inmiddels als ‘werkman’ een keurig leven en bovendien kon hij op die manier meteen zijn erfdeel meenemen.

En dan vader en zoon Thompson… zouden die acte de présence hebben gegeven?

Behalve naaste familie zullen er vele andere belangstellenden zijn geweest: mede-parochianen van de kerk aan de Van Oldenbarneveltstraat en relaties uit zijn tijd als bedienaar en als bode bij Tot aller Welzijn.

Ruim een maand na de begrafenis verschenen opnieuw twee advertenties in De Maasbode, de eerste met een zetfout.

1896.04.21 De Maasbode

1896.04.19 De Maasbode

De patriarch was dood en begraven.

[29 december 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

2 gedachten over “Willem Hendrik Hofmans (20)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: