Willem Hendrik Hofmans (slot)

Rotterdam

Nalatenschap

Na overlijden en uitvaart volgt onvermijdelijk een naspel, georkestreerd door de fiscus, in de vorm van een aangifte voor de successierechten (inmiddels erfbelasting geheten) en daarna eventueel nog een aanslag. In het geval van Willem Hendrik werd de aangifte gedaan door executeur testamentair Christiaan Krebbers, de man van Maria Hofmans.

1888 Foto WHH
Willem Hendrik omstreeks 1888. Met dank aan Henk Hofmans.

Je weet natuurlijk niet wat de erfgenamen hadden verwacht, maar mij viel de stoffelijke nalatenschap van mijn betovergrootvader bitter tegen: een bedrag van 195 gulden en 30 cents – vier à vijf maandlonen voor een geschoolde arbeider. Als begrafenisondernemer had Willem Hendrik er ongetwijfeld goed van kunnen leven, maar kennelijk had hij niet voldoende verdiend om ook echt te kunnen sparen.

1896.04.17 Memorie van Successie (1)
De eerste bladzijde (van twee) van de Memorie van Aangifte. Links boven en in de marge aantekeningen van de belastingdienst.

Het totaalbedrag was zo gering, dat er geen belasting over betaald behoefde te worden. Na aftrek van het legaat (het gouden horloge voor Gerrit van Muijden), resteerde een bedrag van ƒ 175,30, dat wil zeggen ƒ 35,– per erfgenaam.

Wat er met die 30 cent is gebeurd, wordt niet vermeld.

[30 december 2018]

Naar Inhoud.

Eén gedachte over “Willem Hendrik Hofmans (slot)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: