Gerrit II Hofmans (4)

Rotterdam

Schoenmaker

Gerrit Hofmans was schoenmaker.* Vermoedelijk is hij direct na de lagere school in de leer gegaan bij een schoenmaker in de buurt en is hij daarna opgeklommen tot schoenmakersknecht. Na het vervullen van zijn dienstplicht (1861-1862) trad hij in dienst bij schoenmaker Foobelens, die misschien toen al ziek was.

Nicolaas Petrus Foobelens (1815) had vijftien jaar als schoenmakersknecht gewerkt, toen hij voor zichzelf begon, aanvankelijk aan het Westnieuwland, later in de Korte Hoogstraat. In 1863 was hij 48 jaar oud.

1854.11.22 NRC (Foobelens)
Nieuwe Rotterdamsche Courant van 22 november 1854. De term ‘bij voorraad’ betekent ‘voorlopig’.

Foobelens overleed op 10 september 1863 en drie weken later nam Gerrit de zaak over van zijn vrouw.

1863.10.01 (2) NRC
Nieuwe Rotterdamsche Courant van 1 oktober 1863.

Weer tien dagen later trouwde Gerrit met Clasina Houtman.

Gerrit had grootse plannen. In januari 1864 betrok hij een nieuwe winkel. Hij noemde zich nu Mr. Schoen- en Laarzenmaker.
Je vraagt je af hoe Gerrit aan het geld voor deze onderneming is gekomen. Het kan bijna niet anders of één of beide vaders moeten hebben bijgesprongen.

1864.01.10 - NRC
Nieuwe Rotterdamsche Courant van 10 januari 1864.

Op een plattegrond uit 1927 kunnen we zien waar de nieuwe schoenmakerij van Gerrit zich moet hebben bevonden. De Leuvehaven loopt van noord naar zuid, parallel aan de westzijde van de Leuvehaven loopt de Schiedamsche dijk; tussen beide straten lopen verschillende stegen. Leuvehaven 306 was het derde pand vanaf de Jan Slijpensteeg in de richting van de Zwijnenstraat.

Leuvehaven Kaart (A)
Fragment van de plattegrond van Rotterdam in 1927, ontleend aan M.M.S. Feringa &  H.A. Voet, De stadsdriehoek van Rotterdam, deel 2. 1993.

Op deze foto uit 1927 zien we aan de overkant van het water in het midden de Jan Slijpensteeg, meer naar links de Zwijnenstraat en helemaal links de Wijde Nieuwsteeg. Leuvehaven 306 is niet goed zichtbaar, maar het is evident een klein pand. Dat zal in 1864 wel niet veel anders zijn geweest. Maar klein of niet, het was natuurlijk een toplocatie.

Leuvehaven (1A)
Foto uit: M.M.S. Feringa &  H.A. Voet, De stadsdriehoek van Rotterdam, deel 2. 1993.

Op 24 september 1864 werd op de Leuvehaven een zoon geboren: Wilhelmus Hendrikus, vernoemd naar zijn grootvader van vaderszijde. Het knaapje zou slechts negen maanden oud worden; Willem Hendrik II overleed op 20 juni 1865. De aangifte werd verricht door zijn grootvader-naamgenoot, ‘goede bekende van de overledene’; de overlijdensakte vind je hier.

Op 15 december 1865 werd een tweede zoon geboren: Hendrikus Adrianus Josephus, vernoemd naar zijn grootvader van moederszijde (met de toevoeging Josephus). Deze zoon zou in leven blijven. Zijn achterkleinzoon Henk Hofmans doet, net als ik, al jaren onderzoek naar zijn/onze voorouders; je vindt zijn Stamboom Hofmans hier.

Beide zonen werden volgens de geboorteakte geboren op de Leuvehaven, terwijl Gerrit en Clasina volgens het Bevolkingsregister inmiddels in de Hoogstraat op nummer 50 woonden. Op dat laatste adres werden ook de twee zonen ingeschreven (en later nog een derde). Het lijkt er dus op dat Gerrit en Clasina niet achter de winkel woonden, maar een aparte woning hadden.

__________
* In twee delen van het Bevolkingsregister staat Gerrit vermeld als sigarenmaker, maar dat moet een vergissing zijn geweest. In ieder geval werd hij al bij de verhuizing naar de Weezenstraat in 1853 geregistreerd als schoenmaker, en dat beroep staat ook vermeld in de militieregisters van 1860.

[12 januari 2019 / 28 mei 2020]

Vervolg.

Naar Inhoud.

Eén gedachte over “Gerrit II Hofmans (4)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: