Gerrit II Hofmans (55)

Medemblik

Nog een paar puntjes…

De voornaamste reden voor mijn bezoek aan het Noordhollands Archief van gisteren was dat ik nog eens wilde uitzoeken hoe het nu precies zat met die machtigingen om Gerrit op te nemen in het Rijkskrankzinnigengesticht in Medemblik (en vooral om hem daar te houden).

Die missie is in zoverre geslaagd dat ik de volgende vermelding vond in de Registers van opneming krachtens rechterlijke beschikking.

Links
Uit het Register van opneming krachtens rechterlijke beschikking van het Rijkskrankzinnigengesticht in Medemblik. De eerste machtiging dateert van 20 april 1894. De volgende machtigingen zijn steeds een jaar later verleend.

De oorspronkelijke aanvraag was dus niet alleen uitgegaan van de Officier van Justitie in Den Haag, maar ook van zoon Henk, én hetzelfde gold voor de vervolgaanvragen. Kennelijk vond de familie het wel goed zo.

Een aardige tweede vondst deed ik in de Registers van opgenomen en afgevoerde mannen. In deze registers staan de destijds gehanteerde diagnostische categorieën voorgedrukt.

Diagnosen
De voorgedrukte diagnosen in 1894 bij de opname van Gerrit.

In 1898 is daar afscheid van genomen en kregen alle patiënten een nieuwe diagnose. Voor Gerrit betekende dit dat hij niet langer leed aan vecordia, maar aan paranoia. Therapeutische consequenties had het natuurlijk niet.

Diagnosen
De aangepaste diagnosen in 1903 bij het overlijden van Gerrit.


Naschrift

Deze informatie zal ik nog verwerken in eerdere afleveringen en daarna kan dit stukje verdwijnen.

[9 juli 2020]

Vorige aflevering.
Vervolg.

Naar Inhoud.

4 gedachten over “Gerrit II Hofmans (55)”

 1. Lieve broer,

  Hoe gaat het met jou/jullie?

  Gisteren heb ik de tijd genomen om alle afleveringen rondom Gerrit Hofmans te lezen. Ik vond het de moeite waard en ben onder de indruk hoe zorgvuldig jij dit allemaal onderzocht en beschreven hebt. Zou hier een boek uit kunnen komen???

  Goeie week en veel liefs, ook aan Astrid, Willem Jan

  Willem Jan Hofmans Chemin de la Butte 10 1279 Chavannes-de-Bogis Switzerland Tel: +41795007280 email: wjhofmans@icloud.com

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: