Gerrit II Hofmans (56)

Zutphen

Puntjes (3)

Gisteren bracht ik een bezoek aan het depot van Rozet in Arnhem, waar de meeste (zo niet alle) jaargangen van de Zutphensche Courant (1849-1941) worden bewaard. Ik werd daar volgens afspraak ontvangen door medewerker Sara Lapian, die de 46jaargang (1894) al voor mij had klaargelegd en mij tevens voorzag van koffie en cupcakejes! Het kostte mij vervolgens twee uur om de nummers van 11 januari tot medio februari door te nemen.

Gerrit Hofmans vestigde zich op 11 januari 1894 in Zutphen, waar hij verbleef in hotel ‘de Keizerskroon’ in de Waterstraat, en hij verliet de stad weer op 1 februari; ik heb er eerder over geschreven.
Berichten hierover vond ik via Delpher in diverse dagbladen, die daarbij echter steeds verwezen naar een eerder bericht in de Zutphensche Courant. Probleem is, dat deze krant niet wordt gecoverd door Delpher, zodat onduidelijk bleef van welke datum het oorspronkelijke bericht was.
Dat kleine raadsel is nu opgelost. Bovendien vond ik nog twee andere berichten, die ik alleen uit de tweede hand kende.

Het eerste bericht over Gerrit in de Zutphensche Courant dateert van 26 januari 1894:

1894.01.26 Zutphensche Courant
Zutphensche Courant van 26 januari 1894.

De bevriende zijde waarvan in het artikeltje sprake is, was ongetwijfeld lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Dat geeft ons de keuze uit twee mogelijkheden: wijnhandelaar A.C.T. Vetter en Thieme’s Boek en Muziekhandel – op dat moment de enige twee leden van de VtdK in Zutphen. Eigenaar van Thieme’s Boek en Muziekhandel was Cornelis Schillemans (1840-1904) en deze was tevens eigenaar van de Zutphensche Courant. De lijnen waren in dit geval dus wel zeer kort en het verbaast eigenlijk dat Gerrits ontmaskering nog zo lang op zich heeft laten wachten.

Op 6 en 8 februari berichtte de Zutphensche Courant nogmaals over Gerrit, maar beide berichten waren ontleend aan de NRCt en bevatten voor het overige oud nieuws: Gerrit was inmiddels al bijna een week weg.

1894.02.06 Zutphensche Courant
Zutphensche Courant van 6 februari 1894.

1894.02.08 (1) Zutphensche Courant

1894.02.08 (2) Zutphensche Courant
Zutphensche Courant van 8 februari 1894.

Advertenties van Gerrit heb ik – geheel volgens verwachting – niet aangetroffen in de Zutphensche Courant, wél overigens een grote advertentie van het ‘universeele kwakzalversdepot van Cleban & Co’:

1894.02.08 Cléban
Zutphensche Courant van 8 februari 1894.

Dinsdag ga ik voor alle zekerheid nog even naar het Regionaal Archief in Zutphen om daar ook de Nieuwe Zutphensche Courant te raadplegen. Mijn eerdere stukje over Gerrits verblijf in Zutphen heb ik inmiddels aangepast.

[24 juli 2020]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Naar Inhoud.

 

2 gedachten over “Gerrit II Hofmans (56)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: