Gerrit II Hofmans (52)

Zutphen – Den Haag

Gerrit en de VtdK (slot)

Hoe Gerrit ertoe kwam om zich in Zutphen te vestigen, is mij niet duidelijk. Evenmin begrijp ik waarom hij daar een circulaire liet drukken en niet, zoals hij dat talloze malen eerder had gedaan, een advertentie plaatste in een van de twee lokale dagbladen. Hoe zal hij die circulaire verspreid hebben? Waren er bezorgers aan wie zoiets kon worden uitbesteed? Hadden de huizen toen al een brievenbus? Allemaal vragen waarop ik het antwoord maar laat rusten.

Op 26 januari verscheen in de Zutphensche Courant het volgende bericht:

1894.01.26 Zutphensche Courant
Zutphensche Courant van 26 januari 1894.

De bevriende zijde waarvan in het artikeltje sprake is, was ongetwijfeld lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Dat geeft ons de keuze uit twee mogelijkheden: wijnhandelaar A.C.T. Vetter en Thieme’s Boek en Muziekhandel – op dat moment de enige twee leden van de VtdK in Zutphen. Eigenaar van Thieme’s Boek en Muziekhandel was Cornelis Schillemans (1840-1904) en deze was tevens eigenaar van de Zutphensche Courant. De lijnen waren in dit geval dus wel zeer kort en het verbaast eigenlijk dat Gerrits ontmaskering nog zo lang op zich heeft laten wachten.

Op 6 en 8 februari berichtte de Zutphensche Courant nogmaals over Gerrit, maar beide berichten waren ontleend aan de NRCt en bevatten voor het overige oud nieuws: Gerrit was inmiddels al bijna een week weg.

1894.02.06 Zutphensche Courant
Zutphensche Courant van 6 februari 1894.

1894.02.08 (1) Zutphensche Courant

1894.02.08 (2) Zutphensche Courant
Zutphensche Courant van 8 februari 1894.

Mogelijk probeerde Gerrit met zijn mededeling dat hij naar Antwerpen zou vertrekken de autoriteiten zand in de ogen te strooien, maar misschien veranderde hij onderweg domweg van gedachten. In ieder geval kwam hij weer in Den Haag terecht, waar hij onverwijld in een drietal advertenties (6, 7 en 8 februari) kennisgaf van zijn aanwezigheid.*

1894.02.07 Dagblad Zuid-Holland & 's-Gravenhage
Dagblad voor Zuid-Holland en ’s-Gravenhage van 7 februari 1894.

De redactie van de Haagsche Courant  moet de eerste twee advertenties hebben gemist, want op 8 februari publiceerde zij het volgende, inmiddels achterhaalde bericht.

1894.02.08 Haagsche Courant
Haagsche Courant van 8 februari 1894.

Gerrit zat in Den Haag en de hele machinerie van geneeskundig Staatstoezicht en Justitie was eindelijk in beweging gekomen.

De VtdK had haar doel bereikt!

__________
* Daarnaast verscheen dus ook minstens één advertentie in de NRCt.

[20 juni 2020 / 23 juli 2020]

Vorige aflevering.
Vervolg.

Inhoud.

3 gedachten over “Gerrit II Hofmans (52)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: