Gerrit II Hofmans (57)

Zutphen

Puntjes (4)

Vanochtend bezocht ik in Zutphen het Regionaal Historisch Archief om aldaar ook de Nieuwe Zutphensche Courant te raadplegen – de conservatieve tegenhanger van de vooruitstrevende (liberale) Zutphensche Courant. De Nieuwe Zutphensche Courant verscheen tweemaal in de week, op woensdag en op zaterdag. Qua berichtgeving onderscheidde het blad zich niet bijzonder van de Zutphensche Courant; het verschil zat vooral in de opiniërende artikelen en commentaren. Afgezien daarvan verscheen de Zutphensche Courant zesmaal in de week.

Geheel volgens verwachting leverde mijn zoektocht niets op: Gerrit had ook in deze krant niet geadverteerd en iedere berichtgeving over zijn korte bezoek aan de stad ontbrak.
Weer wat geleerd.

Voordat het archief openging wandelde ik nog even naar de Waterstraat, waar destijds hotel ‘de Keizerskroon’ was gevestigd. De sporen van het bombardement van 14 oktober 1944 zijn in zoverre nog zichtbaar, dat delen van de oorspronkelijke bebouwing worden afgewisseld door naoorlogse gebouwen.

Ik maakte de linker foto van nummer 54, zonder overigens te weten of hotel ‘de Keizerskroon’ destijds ook op deze plaats – op de hoek van de Bakkerstraat – heeft gestaan. Ter vergelijking rechts een afbeelding van ‘de Koning van Bohemen’ op nummer 51, dat wél gespaard is gebleven. De foto is ontleend aan de site van de Historische Vereniging Zutphen.

[28 juli 2020]

Vorige aflevering.
Wordt vervolgd.

Naar Inhoud.

Eén gedachte over “Gerrit II Hofmans (57)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: