Tussendoor (6)

Hans Hofmans

Het merendeel van de bezoekers van mijn blog zit in Nederland, maar af en toe zijn er bezoekjes vanuit België (hallo Tatjana), Frankrijk (bonjour Margriet) of Zwitserland (hi Willem Jan) en incidenteel is er belangstelling vanuit de Verenigde Staten, Duitsland, Rusland en… China. Maar eergisteren was er ineens grote activiteit vanuit Nieuw Zeeland! 

De verklaring kwam even later per mail. 

Afzender: Maarten Hofmans, kleinzoon van Henny Dame, de tweede vrouw van Jan III Hofmans

Hans Hofmans werd geboren als Henk Josephus Arnoldus Dame op 1 september 1935. Zijn moeder was Johanna Angenita Dame (22), destijds wonende in de Rhijnvis Feithstraat 24 te Amsterdam, zijn vader was onbekend.

In de archieven is de geschiedenis van Hans afgeschermd tot 2035 en het feit dat ik zijn geboortedatum heb weten te achterhalen, is te danken aan de onvermijdelijke kiertjes in het systeem. 

Waarschijnlijk is Hans opgegroeid in een kindertehuis of een pleeggezin, maar bleef hij in contact met zijn moeder.

Omstreeks 1950 moet Henny kennis hebben gemaakt met Jan III Hofmans. Zij trouwden en Hans (inmiddels 14 jaar oud) werd door Jan erkend als zijn zoon. Sindsdien ging Hans Dame dus officieel door het leven als Henk Josephus Arnoldus Hofmans. Zijn roepnaam bleef uiteraard Hans.

Hans emigreerde later naar Nieuw Zeeland, waar het hem kennelijk goed is gegaan. Zijn zoon Maarten is architect en woont in Arrowtown, een plaatsje van 1700 inwoners.

Over Hans Hofmans weet ik verder niets. Over zijn moeder daarentegen heb ik in korte tijd veel materiaal gevonden.
Wordt vervolgd!

[30 augustus 2020]

Inhoud.

Eén gedachte over “Tussendoor (6)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: