De kinderen van Jan jr (1)

Jan III Hofmans

Jan III (1914) is in deze blog al eerder aan de orde geweest (hier en hier).
Op 2 januari 1933 werd hij 19 jaar oud en later dat jaar werd hij gekeurd voor militaire dienst. De uitkomst van die keuring is schokkend: Jan woog 59 kg bij een lengte van 1.87 m! Hij werd dan ook afgekeurd (‘voorgoed ongeschikt’).

Uit dezelfde bron kennen we zijn beroep (‘reiziger’) en weten we dat hij drie jaar op de mulo had gezeten. Waarschijnlijk is dat in Amsterdam geweest en is hij, na de verhuizing naar Heemstede, op zijn 15e gaan werken.
Later kwam hij bij zijn vader in de zaak, waar hij het bracht tot onderdirecteur.

Na de dood van zijn moeder (1934) trok Jan aanvankelijk in bij zijn oom en tante Jacobs; later woonde hij ‘op kamers’ op verschillende adressen in Amsterdam. Op 9 juni 1937 verhuisde hij voor korte tijd naar Heemstede; op 6 oktober van hetzelfde jaar was hij weer terug. Vervolgens verhuisde hij op 29 maart 1938 naar Bussum.

In 1944 woonde hij weer in Heemstede, nu bij zijn vader. Jan ging daar in ondertrouw met Willy van der Glas, de weduwe van een in 1935 verongelukte KLM-piloot (Piet Soer).
De linker foto hieronder is uit 1942; links van Jan staat Willy afgebeeld. Rechts een andere foto van Willy, uit 1924.

Jan en Willy trouwden anderhalve maand later in Soesterberg. Het huwelijk werd ontbonden op 7 november 1947.

Dat is zo’n beetje alles wat ik weet uit de archieven.

Uit informatie van Herman en Mieke Gorter weet ik dan nog dat Jan later trouwde met Henny Dame. Zij had een kind uit een eerdere relatie – Hans – dat door Jan als het zijne werd erkend. Deze Hans emigreerde later naar Nieuw-Zeeland.

En ten slotte beschik ik nog over een foto waaruit blijkt dat het met het gewicht van Jan uiteindelijk helemaal goed is gekomen.

Jan III - 2N.jpg

Jan overleed in 1984, 70 jaar oud.

[18 mei 2018 / 30 augustus 2020]

Vervolg.

Inhoud.

6 gedachten over “De kinderen van Jan jr (1)”

  1. Hoi Erik, Op de linker foto is Willy te zien. Ze zitten hier aan het diner op de trouwdag van mijn ouders. Die rechter foto zou ik zo snel niet weten. Het zou eventueel tante Henny kunnen zijn in haar jongere jaren? Ze is mannequin geweest. Groetjes Mieke

    Like

    1. Dankjewel Mieke. Ik vermoedde al dat de vrouw op de linker foto Willy van der Glas zou zijn; dat weet ik nu dus zeker. De rechter foto is een uitsnede uit een foto uit 1924 waarop Willy en haar eerste man Piet Soer zijn afgebeeld. Ik heb de tekst aangepast.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: