Jan Hofmans sr (7)

Agnès Müller

Dat mijn grootvader ná Alida Lubertus nogmaals was getrouwd, ontdekte ik pas in zijn overlijdensakte, waarin zijn vier vrouwen keurig staan opgesomd. Over nummer 4 heb ik enige circumstantial evidence aangetroffen, maar echte documenten ontbreken. Wél komt zij mogelijk voor op een aantal foto’s.

De akte van overlijden d.d. 15 maart 1950.

Een search naar Agnès Müller op Google leverde één hit op en die leidde naar het onvermijdelijke MyHeritage – de site met veel informatie die je al hebt en zelden of nooit de informatie waarnaar je op zoek bent. Maar, toegegeven, in dit geval leverde het toch iets op.

Agnès Thérèse Ida Müller werd geboren in 1898 en trouwde met Rolf Fritz Eugen Roenneke, met wie zij twee kinderen kreeg. Of er een einde aan dit huwelijk kwam door het overlijden van Roenneke of door echtscheiding, weet ik niet. In ieder geval trouwde zij begin 1932 in Cannes met Jan Hofmans. Zij was toen 33 of 34 jaar oud, Jan was 63.

Er zijn een paar onscherpe vakantiefoto’s waarop mijn grootvader met een vrouw en een meisje voorkomen, en ik vermoed dat dit Agnès en haar dochtertje zijn. Ze kijken allebei een beetje sip.

Jan met Agnès Müller(?) en dochter, ca 1932.

Op enig tijdstip moet Agnès zijn vertrokken, vermoedelijk terug naar Duitsland, maar nadere informatie ontbreekt

Het volgende bericht komt uit het Algemeen Handelsblad

Algemeen Handelsblad van 13 oktober 1947.

Kennelijk waren Jan en Agnès in 1947 nog altijd getrouwd! De echtscheiding werd uitgesproken op 13 november, maar Agnès zal er wel niet bij zijn geweest.

Overigens heeft Jan nog een vijfde huwelijk overwogen. Mijn grootmoeder vertelde mij ooit dat hij haar had voorgesteld om opnieuw met hem te trouwen. Dat moet in 1944 of 1945 zijn geweest, dus toen hij officieel nog met Agnès Müller getrouwd was (maar dat wist Oma waarschijnlijk niet). Ze heeft het aanzoek wijselijk afgeslagen.

[8 september 2020]

Wordt vervolgd.
Vorige aflevering.

Inhoud.

Eén gedachte over “Jan Hofmans sr (7)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: