Willem Hendrik Hofmans (2)

Delft

Helena Lindeman

Op enig moment – vermoedelijk in 1832 of 1833 – verhuisde Willem Hendrik naar Den Haag. Daar ontmoette hij Helena Lindeman, ruim 6 jaar ouder dan hij en naaister van beroep.

Helena was geboren in Delft; ze werd op 20 november 1805 gedoopt in de RK Sint-Hippolytuskerk aan de Brabantse Turfmarkt.

1805.11.20 Doop Helena Lindeman-A
255. 20 dito [November]. Helena illegitima. Parent[es] Reinier Lindeman Lutheranus. Helena van Vastennouw. Suscep[erun]t Matthijs Printhamer & Joanna van Vastennouw. 255 [volgnummer]. 20 dito [November]. Helena onwettige [dochter]. Oud[ers] Reinier Lindeman Lutheraan. Helena van Vastennouw. Dooph[effer]s [waren] Matthijs Printhamer & Joanna van Vastennouw.
In het doopregister staat Helena vermeld als illegitima (onwettige dochter): haar ouders waren niet getrouwd. Inmiddels staat vast dat vader Reinier Lindeman ook niet aanwezig is geweest bij de doop van de kleine Helena.
Dat zij toch zijn naam kreeg, is vermoedelijk te danken aan een lankmoedige pastoor en het ontbreken van een gereguleerde burgerlijke stand.

[10 maart 2018 / 24 april 2019 / 1 juli 2019]

Vervolg.

Naar Inhoud.

12 gedachten over “Willem Hendrik Hofmans (2)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: