Gerrit II Hofmans (1)

Rotterdam

Een onrustige jeugd

Gerardus Adrianus Petrus Hofmans werd geboren op 11 november 1841 in Rotterdam, op het adres Hang 49, als vierde kind van Willem Hendrik Hofmans en Helena Lindeman; hij was tevens hun eerste kind dat in leven bleef. Een vijfde kind – een zusje – overleed eveneens en eind 1843 stierf ook Helena Lindeman. Het gezin woonde toen in de Crispijnlaan op nummer 122. Gerrit was net 2 geworden.

Willem Hendrik verhuisde naar de Meent 263 en hertrouwde kort daarop met Adriana de Sain, die een zoon inbracht uit haar eerste huwelijk: Jan Thompson. Het nieuwe echtpaar verhuisde naar de Nauwe Kerkstraat 15 en kreeg daar twee kinderen, die beide in leven bleven: Sophia en Christiaan. Adriana de Sain zelf overleed eind 1849. Het gezin woonde inmiddels op het Eiland Schoonderloo op nummer 75. Gerrit was 8.

Willem Hendrik hertrouwde met Catharina van Steenhoven. Met haar kreeg hij zeven dochters. Na de geboorte van de eerste, die levenloos ter wereld kwam, verhuisde het gezin naar de Keizerstraat 333. Jan Thompson verhuisde niet mee, maar werd in het RK Weeshuis aan de Schiedamsche dijk geplaatst; het knaapje was toen 12, Gerrit was 10.
In de Keizerstraat werd een tweede dochter geboren, Maria; zij zou bijna 75 jaar oud worden.

In 1853 verhuisde het gezin naar de Weezenstraat 350. Hier werden nog vijf dochters geboren, van wie alleen de jongste in leven bleef – Johanna; zij zou 76 jaar oud worden. Ten tijde van de geboorte van Johanna was Gerrit 19.

Precies een halfjaar later ging Gerrit in militaire dienst, en weer een jaar later, na afloop van zijn diensttijd, keerde hij terug in het ‘ouderlijk’ huis in de Weezenstraat.

Ook zonder te vervallen in allerlei psychologiserende bespiegelingen mogen we aannemen dat Gerrit een onrustige en eenzame jeugd zal hebben gehad, met weinig aandacht en weinig liefde.

Omgeving Blaak Kaart
Fragment van de plattegrond van Rotterdam in 1927, ontleend aan: M.M.S. Feringa & H.A. Voet, De stadsdriehoek van Rotterdam, deel 3. 1994.

Op dit deel van de plattegrond van 1927 zijn enkele van de bovengenoemde straten te zien.

  • Min of meer in het midden zien we het Hang: de straat loopt van de Groote Markt naar het westen, maakt een bocht naar het zuiden en loopt dan verder naar de Zeevischmarkt.
  • De Nauwe Kerkstraat loopt tussen de zuidzijde van het Groote Kerkplein en de Hoogstraat.
  • De Keizerstraat loopt tussen het Hang en de Visschersdijk.
  • De Weezenstraat loopt ten noorden van de Keizerstraat tussen het Hang en de Hoogstraat.
  • De Schiedamsche dijk loopt van links onder naar het noorden en gaat dan over in de Korte Hoogstraat; op de kaart zien we nog net het woord dijk.

Daarnaast zien we links in het midden de Dominicuskerk aan het Steiger, waar Gerrit ten doop zal zijn gehouden.

De Crispijnlaan, de Meent en het Eiland Schoonderloo staan niet op dit fragment.

[15 maart 2018 / 24 mei 2020]

Vervolg.

Naar Inhoud.

2 gedachten over “Gerrit II Hofmans (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: