Willem Hendrik Hofmans (14)

Sophia, Maria en Johanna Hofmans

Willem Hendrik kreeg in de loop van vijfentwintig jaar (1835-1860) in totaal veertien kinderen, waarvan er één dood ter wereld kwam en acht op zeer jeugdige leeftijd overleden. De overige vijf – twee jongens, drie meisjes – overleefden hun beide ouders en bereikten leeftijden variërend van 61 tot 75 jaar.
Deze aflevering is gewijd aan de drie dochters; stukjes over de zonen vind je hier en hier.

Sophia Maria Theodora
Sofia werd geboren op 16 november 1844 als oudste kind van Willem Hendrik en Adriana de Sain. Beide ouders hadden al een zoon uit hun eerste huwelijk, Gerrit Hofmans en Jan Thompson.
Anderhalf jaar later werd nog een zoon geboren, Christiaan.

Sophia en Christiaan verloren hun moeder toen zij 5 en 3 waren; kort daarna verdween ook Jan Thompson uit het gezin.

Sophia trouwde in 1890 – zij was inmiddels 45 – met Martinus Johannes Bakker, houthandelaar (51). Getuigen bij het huwelijk waren haar vader en Jan Thompson (53), die dus niet volledig uit zicht was verdwenen.
Het paar vestigde zich in de Mauritsstraat en nam Willem Hendrik (sinds enkele maanden weduwnaar) bij zich in huis.

Na de dood van Willem Hendrik verhuisden Sophia en Martinus naar Princenhage (bij Breda) en later naar Alphen (in 1918 opgegaan in Alphen aan den Rijn).

Sophia overleed, 68 jaar oud, op 26 maart 1913 in Rotterdam, waar zij op dat moment kennelijk op bezoek was.
Martinus Bakker vestigde zich na haar dood weer in Rotterdam; hij overleed in 1932.

Maria Catharina Jacoba
Maria werd geboren op 10 februari 1852 als tweede dochter van Willem Hendrik en Catharina van Steenhoven.

Zij trouwde in 1878 met Christianus Hendrikus Krebbers (27), volgens de huwelijksakte ‘hulponderwijzer’. Deze Christiaan was een ambitieus man: hij bracht het tot hoofd van de RK school in Oude Ade en was daarnaast scretaris-penningmeester van diverse polderbesturen. In 1903 werd hij benoemd tot kassier van de Boerenleenbank Alkemade; die functie zou hij tot 1928 vervullen.

Maria overleed in Alkemade op 6 januari 1927; zij was 74 jaar geworden.
Christiaan Krebbers overleed drie jaar later in Delft.
Het echtpaar had geen kinderen.

Johanna Maria Arnolda
Johanna, geboren op 24 november 1860, was de jongste dochter van Willem Hendrik en Catharina van Steenhoven. Zij koos voor een ‘geestelijk leven’ en trad toe tot de Orde van de Dominicanessen van de H. Catharina van Siena te Voorschoten. Wanneer dat precies is geweest, heb ik nog niet achterhaald, maar in 1890 wordt zij in ieder geval vermeld als ‘religieuse’.

In 1884 woonde Johanna vier maanden bij haar halfbroer Gerrit in de Saxenburgerstraat 28 in Nieuwer-Amstel.* Later woonde zij in Schiedam (vrijwel zeker in het klooster van de orde) en in 1911 keerde zij terug naar Rotterdam, waar zij in het Dominicanesser klooster aan de Walenburgerweg woonde. Als haar beroep wordt dan ‘onderwijzeres bijzonder onderwijs’ vermeld.

Johanna overleed op 20 augustus 1927, 66 jaar oud.

Tot slot
Mijn grootvader Jan Hofmans werd geboren in 1868. Hij zal deze drie tantes dus ongetwijfeld hebben meegemaakt voordat het gezin in 1881 naar Amsterdam verhuisde.

__________
* Dit deel van Nieuwer-Amstel werd in 1896 door Amsterdam geannexeerd; tegenwoordig ligt de Saxenburgerstraat (tussen de Overtoom en het Vondelpark) dus in Amsterdam.

[8 november 2018 / 4 juli 2020]

Vervolg.

Naar Inhoud.

6 gedachten over “Willem Hendrik Hofmans (14)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: