Christiaan Hofmans (1)

Rotterdam – Deventer – Amsterdam

Christiaan Johannes Hofmans, het tweede kind van Willem Hendrik en Adriana de Sain, werd geboren op 8 mei 1846.

Hij was 3,5 jaar oud toen zijn moeder overleed, en 4 toen zijn vader hertrouwde met Catharina van Steenhoven. Zijn halfbroer Gerrit was 8,5, zijn zusje Sophia 5,5.

Anderhalf jaar later kwam er een halfzuster bij, Maria, en na vier zeer jong overleden meisjes, nog een tweede, Johanna.
Dat was eind 1860; Christiaan was toen 14.

Op 13 maart 1866 werd Christiaan gekeurd voor de militie. Hij was 1.66 m lang en had een ovaal gezicht, met blond haar en bruine ogen. Als zijn beroep staat ‘schoenmaker’ vermeld. Waarschijnlijk werkte hij toen als hulpje in de zaak van zijn broer Gerrit aan de Leuvehaven.
Begin 1867 ging Gerrit failliet en dat was het einde van Christiaans carrière als schoenmaker. Blijkens een vermelding in het bevolkingsregister probeerde hij het daarna als ‘smidsleerling’.

Ook dat was kennelijk geen succes, want het volgend jaar vinden we hem in de kazerne in Deventer, waar hij bijna vier jaar lang diende als huzaar.

Op 8 augustus 1872 keerde Christiaan terug naar Rotterdam en trok in bij het gezin van zijn vader. Als zijn beroep wordt dan ‘bosbode’ vermeld (een ‘bos’ of ‘bus’ is een oude benaming voor een verzekeringsfonds). Mogelijk was hij als bode in dienst getreden van Tot aller Welzijn, het begrafenisfonds waarvoor Willem Hendrik inmiddels al bijna 25 jaar werkzaam was.

Die veronderstelling is in overeenstemming met een vermelding die ik op internet vond: op 8 januari 1876 deden Willem Hendrik en Christiaan aangifte van het overlijden van Gerardus Nicolaas Wijsman, 3 maanden oud. Beiden worden in de akte aangeduid als ‘bedienaar’.

Een paar maanden later verliet Christiaan Rotterdam voor de tweede maal. Hij werd op 20 juli 1876 uitgeschreven uit het Bevolkingsregister van Rotterdam en twee dagen later ingeschreven in het Bevolkingsregister van Amsterdam.
Zijn nieuwe adres was Rozenstraat 121.

Op dat adres zou hij niet lang verblijven.
Op 1 oktober 1876 werd Christiaan aangehouden wegens landloperij.

[14 november 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

7 gedachten over “Christiaan Hofmans (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: