Willem Hendrik Hofmans (10)

Rotterdam

Adriana de Sain

Adriana de Sain werd geboren in Rotterdam op 27 of 28 april 1806 en gedoopt op 28 april in de Laurentiuskerk aan de Houttuin.

In 1816 overleed haar moeder; haar vader hertrouwde nog hetzelfde jaar.
Tien jaar later overleed ook haar vader.
Adriana was inmiddels 20 en voorzag in haar eigen levensonderhoud als naaister.

Op 16 maart 1836 trouwde Adriana met Antonius Johannes Thompson, geboren en gedoopt in 1804 (Dominicuskerk aan het Steiger), van beroep zilversmid.
Het paar vestigde zich in de Kleine Kipstraat.*

Drie weken later beviel Adriana van een dochter, die echter levenloos ter wereld kwam (en dus ongedoopt werd begraven, in ongewijde aarde).

Daarna kreeg het echtpaar nog twee zonen: Wilhelmus Johannes (1837) en Johannes Wilhelmus (1839).

Elf maanden na de geboorte van Johannes overleed zijn vader – waarschijnlijk totaal onverwacht.
In de NRCt verscheen een hartverscheurende advertentie (waarbij overigens zakelijke overwegingen ook een rol zullen hebben gespeeld).

NRC Overlijden AJ Thompson

Ten slotte overleed in 1841 ook de oudste zoon, Wilhelmus, nog geen 4 jaar oud.

Adriana was 37, Johannes was 2.

Hoe het is afgelopen met de Affaire in Goud en Zilver, heb ik niet kunnen achterhalen, maar het is denkbaar dat Adriana de zaak draaiende heeft weten te houden. In ieder geval wordt zij in het Adresboek over 1841 vermeld als weduwe A.J. Thompson, winkel[ierster], wonende in de Wagenstraat 683.

__________
* A.J. Thompson wordt onder het kopje Goud- en Zilversmits vermeld in het Adresboek over 1838 als wonende in de Kleinekipstraat I, 377. De straatnamenlijst van het Stadsarchief vermeldt deze straat niet, alleen de Kipstraat en de Korte Kipstraat; die laatste straat zal wel bedoeld zijn.

[21 oktober 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

14 gedachten over “Willem Hendrik Hofmans (10)”

  1. Dag Henk,
   Ik vroeg mij bij de laatste afleveringen al af ‘waar blijft-ie toch?’, maar daar ben je dan weer. Ik schreef al eerder (in aflevering 4 over WH) over zijn kinderen met Adriana, maar er volgt nog veel meer!

   Like

 1. Johannes Wilhelmus heeft tot 1924 geleefd. Ik heb hem een tijd geleden een beetje uitgetakt. Heb in mijn familie nooit iets gehoord over de Thompsons. Weet wel dat mijn vader die krant in de jare zestig nog las… Kan het hem niet meer vragen. Geen idee of JWT in de familie Hofmans is opgenomen…

  Like

  1. ‘Geen idee of JWT in de familie Hofmans is opgenomen…’
   Nou nee, zie aflevering 5 over WH, maar mogelijk is er toch contact blijven bestaan. Jouw overgrootvader Hendrik Adrianus Josephus Hofmans stuurde na het overlijden van Gerrit II een lijstje namen van familieleden naar Medemblik, waarop ook ‘Een halfbroer Thomson Red. Maasbode’ wordt vermeld. Meer over Jan Thompson in hoofdstuk II.5 van ‘In vrijheid herboren. Katholiek Nederland 1853-1953’ van L.J. Rogier en N. de Rooy (https://dbnl.org/tekst/rogi002invr01_01/).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: