Foto’s
Gerrit Hofmans woonde – met uitzondering van zijn diensttijd en zijn Indische jaren – van 1841 tot 1881 in Rotterdam. Van het Rotterdam van die tijd is praktisch niets meer over. Stinkende grachtjes en watergangen werden gedempt, hele huizenblokken werden gesloopt ten behoeve van nieuwbouw (zoals het stadhuis) of een betere doorstroming van het verkeer. Van wat er resteerde, werd het meeste verwoest in de meidagen van 1940. Zelfs het oorspronkelijke stratenplan is grotendeels verdwenen.
Gelukkig hebben we de foto’s nog.*
De foto’s van het vooroorlogse Rotterdam dateren van na 1900, dat is 20 tot 60 jaar ná het vertrek van Gerrit naar Amsterdam. Die foto’s geven dus een vertekend beeld van het Rotterdam uit de tijd van Gerrit. Afgezien daarvan zijn het merendeels foto’s van straten en dus niet van de huizen waar Gerrit heeft gewoond.
Dominicuskerk
Omstreeks 1650 kocht de Dominicaner Orde een herberg aan het Steiger, die vervolgens werd omgebouwd tot kapel en woonhuis. Dit was het begin van de oude Dominicuskerk, die in de achttiende eeuw enkele malen kon worden uitgebreid dankzij de aankoop van naastgelegen panden. In deze kerk trouwden Pieter Hofmans en Maria Molemans in 1807 en werden hun drie zonen gedoopt.
Het kerkgebouw bleek in mei 1826 zo bouwvallig dat het onmiddellijk moest worden gesloten. Afbraak volgde, maar de bouw van een nieuwe kerk had nog heel wat voeten in de aarde. Uiteindelijk kon op 18 mei 1836 een nieuwe Dominicuskerk worden ingewijd.
Ruim vijf jaar later werd Gerrit hier gedoopt.
De foto’s hierboven zijn ontleend aan een gedenkboekje uit 1928. Links zien we de ingang van de kerk aan het Steiger, rechts het barokke interieur.
Hang
Willem Hendrik Hofmans en Helena Lindeman woonden in 1841, ten tijde van de geboorte van Gerrit op Hang 43. Op dit adres woonde toen ook zijn oom Gerrit Hofman (zonder s).

Meent
Na de dood van Helena Lindeman verhuisde Willem Hendrik met Gerrit naar de Meent. Hier woonde hij op nummer 263, toen hij op 14 februari 1844 met Adriana de Sain trouwde.

Nauwe Kerkstraat
Nauwe Kerkstraat 15 is het adres waar Willem Hendrik woonde tijdens zijn huwelijk met Adriana de Sain, en waar hun kinderen Sophia en Christiaan werden geboren (1844-1846). Verder bestond het gezin uit Gerrit en Jan Thompson, de zoon van Adriana de Sain uit haar eerste huwelijk.

Eiland Schoonderloo
Het Toe-Haringvliet of Eiland Schoonderloo was het meest oostelijke stukje van gebied tussen het Haringvliet en de Nieuwe Haven (na de oorlog gedempt). Het gezin woonde hier, toen Adriana de Sain overleed (1849).

Keizerstraat
Eind 1851 verhuisde Willem Hendrik met zijn derde vrouw, Catharina van Steenhoven, naar Keizerstraat 333. Gerrit, Sophia en Christiaan gingen mee, Jan Thompson kwam in het RK Weeshuis terecht.


Schiedamschedijk
Op de Schiedamschedijk 144 was het RK Weeshuis gevestigd, waar Jan Thompson werd ondergebracht. Hij zou later worden opgeleid tot onderwijzer en had vervolgens een succesvolle carrière als schrijver van talloze min of meer stichtelijke romans en mede-oprichter van De Maasbode.

Weezenstraat
Twee jaar later verhuisde het gezin, inmiddels uitgebreid met een dochter (Maria) naar de Weezenstraat. Daar werden nog eens vijf dochters geboren, van wie alleen de laatste in leven bleef (Johanna). Gerrit woonde hier tot zijn huwelijk in 1863.

__________
* Tenzij anders aangegeven, zijn de foto’s en het fragment van de plattegrond uit 1927 ontleend aan M.M.S. Feringa & H.A. Voet, De stadsdriehoek van Rotterdam, vijf delen. 1993-1995.
[25 mei 2020]
2 gedachten over “Gerrit II Hofmans (2)”