Gerrit II Hofmans (2)

Rotterdam

Foto’s

Gerrit Hofmans woonde – met uitzondering van zijn diensttijd en zijn Indische jaren – van 1841 tot 1881 in Rotterdam. Van het Rotterdam van die tijd is praktisch niets meer over. Stinkende grachtjes en watergangen werden gedempt, hele huizenblokken werden gesloopt ten behoeve van nieuwbouw (zoals het stadhuis) of een betere doorstroming van het verkeer. Van wat er resteerde, werd het meeste verwoest in de meidagen van 1940. Zelfs het oorspronkelijke stratenplan is grotendeels verdwenen.
Gelukkig hebben we de foto’s nog.*

De foto’s van het vooroorlogse Rotterdam dateren van na 1900, dat is 20 tot 60 jaar ná het vertrek van Gerrit naar Amsterdam. Die foto’s geven dus een vertekend beeld van het Rotterdam uit de tijd van Gerrit. Afgezien daarvan zijn het merendeels foto’s van straten en dus niet van de huizen waar Gerrit heeft gewoond.

Dominicuskerk
Omstreeks 1650 kocht de Dominicaner Orde een herberg aan het Steiger, die vervolgens werd omgebouwd tot kapel en woonhuis. Dit was het begin van de oude Dominicuskerk, die in de achttiende eeuw enkele malen kon worden uitgebreid dankzij de aankoop van naastgelegen panden. In deze kerk trouwden Pieter Hofmans en Maria Molemans in 1807 en werden hun drie zonen gedoopt.
Het kerkgebouw bleek in mei 1826 zo bouwvallig dat het onmiddellijk moest worden gesloten. Afbraak volgde, maar de bouw van een nieuwe kerk had nog heel wat voeten in de aarde. Uiteindelijk kon op 18 mei 1836 een nieuwe Dominicuskerk worden ingewijd.
Ruim vijf jaar later werd Gerrit hier gedoopt.

De foto’s hierboven zijn ontleend aan een gedenkboekje uit 1928. Links zien we de ingang van de kerk aan het Steiger, rechts het barokke interieur.

Hang
Willem Hendrik Hofmans en Helena Lindeman woonden in 1841, ten tijde van de geboorte van Gerrit op Hang 43. Op dit adres woonde toen ook zijn oom Gerrit Hofman (zonder s).

Hang (richting Groote Markt) 1938
Het Hang ter hoogte van de knik in het lange stuk van de straat (bij de Schrijnwerkerssteeg). De foto dateert van 1938 en is genomen in de richting van de Groote Markt.

Meent
Na de dood van Helena Lindeman verhuisde Willem Hendrik met Gerrit naar de Meent. Hier woonde hij op nummer 263, toen hij op 14 februari 1844 met Adriana de Sain trouwde.

Meent ca 1890
De Meent ca 1890 (niet op de kaart). Rechts, op de hoek van de Eerste Lombarstraat, de Armenkerk (het voormalige Schotsche kerkje). Ontleend aan de Beeldbank van Het Rotterdamse Stadsarchief.

Nauwe Kerkstraat
Nauwe Kerkstraat 15 is het adres waar Willem Hendrik woonde tijdens zijn  huwelijk met Adriana de Sain, en waar hun kinderen Sophia en Christiaan werden geboren (1844-1846). Verder bestond het gezin uit Gerrit en Jan Thompson, de zoon van Adriana de Sain uit haar eerste huwelijk.

Nauwe Kerksteeg 1905
Vanuit de Grote Markt kijken we via de Wijde Marktsteeg naar de Nauwe Kerkstraat. De foto is kort na 1900 gemaakt.

Eiland Schoonderloo
Het Toe-Haringvliet of Eiland Schoonderloo was het meest oostelijke stukje van gebied tussen het Haringvliet en de Nieuwe Haven (na de oorlog gedempt). Het gezin woonde hier, toen Adriana de Sain overleed (1849).

Eiland Schoonderloo 1913
Het Eiland Schoonderloo (de huizen recht achter het houten gebouwtje in het midden), gezien vanuit het Haringvliet (niet op de kaart). De foto is uit 1913.

Keizerstraat
Eind 1851 verhuisde Willem Hendrik met zijn derde vrouw, Catharina van Steenhoven, naar Keizerstraat 333. Gerrit, Sophia en Christiaan gingen mee, Jan Thompson kwam in het RK Weeshuis terecht.

Keizerstraat 1938
We kijken de Keizerstraat in, vanaf de kruising met het Zijl. De foto is van ca 1938.
Omgeving Blaak Kaart
Fragment van de plattegrond uit 1927.

Schiedamschedijk
Op de Schiedamschedijk 144 was het RK Weeshuis gevestigd, waar Jan Thompson werd ondergebracht. Hij zou later worden opgeleid tot onderwijzer en had vervolgens een succesvolle carrière als schrijver van talloze min of meer stichtelijke romans en mede-oprichter van De Maasbode.

RK Weeshuis 1903
Deze foto is gemaakt in 1903, toen dit pand aan de Schiedamschedijk net was aangekocht door het Leger des Heils. Voor die tijd was hier het RK Tehuis voor Weezen en Oudelieden gevestigd.

Weezenstraat
Twee jaar later verhuisde het gezin, inmiddels uitgebreid met een dochter (Maria) naar de Weezenstraat. Daar werden nog eens vijf dochters geboren, van wie alleen de laatste in leven bleef (Johanna). Gerrit woonde hier tot zijn huwelijk in 1863.

Weezenstraat 1932
De Weezenstraat, gelegen tussen de Hoogstraat en het Steiger. Achter de brug over de Steigergracht ligt de Keizerstraat. De foto dateert uit 1932.

__________
* Tenzij anders aangegeven, zijn de foto’s en het fragment van de plattegrond uit 1927 ontleend aan M.M.S. Feringa & H.A. Voet, De stadsdriehoek van Rotterdam, vijf delen. 1993-1995.

[25 mei 2020]

Vervolg.

Naar Inhoud.

2 gedachten over “Gerrit II Hofmans (2)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: