Willem Hendrik Hofmans (1)

Rotterdam

Willem Hendrik Hofmans werd geboren op 29 februari 1812 in Rotterdam, in de Oostmolenstraat; zijn geboorte-akte vind je hier.

Nederland maakte op dat moment deel uit van het Franse Keizerrijk; Keizer Napoleon had in 1810 zijn broer, Koning Lodewijk Napoleon van Holland, terzijde geschoven en ons land geannexeerd.

Eind 1813 keerden de Oranjes terug in Nederland en in 1815 werden de noordelijke en de zuidelijke provincies na zo’n 230 jaar herenigd, onder Koning Willem I.
De feestvreugde bleek overigens van korte duur: na vijftien jaar scheidden de Belgen zich weer af.

Willem Hendrik had één broer, Gerrit, die 3,5 jaar ouder was; een tweede broertje was jong gestorven.

Over zijn jonge jaren is, zoals gebruikelijk, niets bekend, maar we mogen veilig aannemen dat hij naar school is geweest en daar rekenen, schrijven en lezen heeft geleerd, en dat hij op zijn 12e of 13e aan zijn werkzaam leven is begonnen – vermoedelijk als jongste bediende of iets dergelijks.

In 1831 of 1832 werd Willem Hendrik ingeschreven in de Militieregisters. We danken daaraan een signalement: Maat 1.67 m, Aangezigt ovaal, Voorhoofd breed, Oogen blaauw, Neus ord[inair], Mond id[em], Kin spits, Haar blond, Wenkbraauwen id[em], Merkbare teekenen [geen].

Militieregister Willem Hendrik Hofmans - links A
De linker pagina van het Militieregister waarin Willem Hendrik werd ingeschreven (volgnummer 259). Zijn lengte werd aangegeven in ellen, palmen, duimen en strepen. Dat ziet er ingewikkelder uit dan het is. Bij de invoering van het metrieke stelsel in 1816 werden de oude termen gehandhaafd, maar kregen zij een nieuwe, metrieke betekenis: el = meter, palm = decimeter, duim = centimeter, streep = millimeter. Willem Hendrik mat dus 1.66 m + 6 mm, afgerond 1.67 m.

Willem Hendrik woonde niet bij zijn ouders (‘neen’ achter vraag 4 in de laatste kolom), maar – zoals blijkt uit de hier niet afgedrukte rechter pagina – in de Wijnstraat. Dat hoeft niet te wijzen op een conflict; Pieter Hofmans was schipper en misschien woonde hij met Maria Molemans op zijn schip en uiteraard was hij met dat schip vaak onderweg.

Volgens het register had Willem Hendrik ‘geen’ beroep, wat overigens niet hoeft te betekenen, dat hij niet werkte.

Verder bevat het register geen informatie, zelfs geen lotingsnummer. Dat is heel wel verklaarbaar: Willem Hendrik was vrijgesteld wegens broederdienst.

[9 september 2018 / 11 augustus 2019]

Vervolg.

Naar Inhoud.

5 gedachten over “Willem Hendrik Hofmans (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: