Pieter II Hofmans (1)

Dussen-Rotterdam

Naar Rotterdam

Pieter Hofmans was de middelste zoon van Gerrit I Hofmans en Johanna van der Pluijm. Hij werd geboren in Dussen op 3 of 4 december 1777.

1777.12.04 Doop Pieter II-N
Quarta Decembris Bap: est Petrus filius legitimus Gerardi Hofmans et Johannæ Van der Pluijm Conjugum. Susceptores sunt Godefridus Van Broeckhuijsen et Catharina Hofmans. Op vier december is gedoopt Pieter zoon van Gerrit Hofmans en Johanna van der Pluijm. Doopheffers zijn Godfried van Broeckhuijsen en Catharina Hofmans.

De getuigen zijn ‘oude bekenden’: de man van zijn tante Cornelia (1.6) en zijn tante Catharina (1.7).

Van Pieters jeugd in Dussen en zijn eventuele opleiding weten we niets; wel mogen we aannemen dat hij op school heeft gezeten en daar lezen, schrijven en rekenen heeft geleerd.

Kort na 1800 vestigde Pieter zich in Rotterdam; daar verwierf hij op 9 januari 1807 het poorterschap. Hij betaalde daarvoor de somma van 12 gulden – een aanzienlijk bedrag, dat min of meer overeenkwam met twee weeklonen. Dat betekent dat hij op dat moment redelijk moet hebben verdiend.

1807.01.09 Pieter II - Poorter-A
Pieter Hofmans geboren te Dussen lande van Altena is poorter beeed [= als poorter beëdigd] den 9 January 1807. Links in de marge staat f 12 ––.
Drie weken later, op zondag 1 februari 1807 trouwde hij met Maria Molemans (1779).

1807.01.18 Pieter II - Ondertrouw-A

Het kerkelijk huwelijk vond op dezelfde dag plaats in de Dominicuskerk aan het Steiger. Pieter en Maria moesten de plechtigheid delen met vier andere stellen.

1807.02.01 RK Trouw-A
Bovenaan staat ‘1807 februarii’, links in de marge staat ‘i’ [= 1]. De bovenste zin luidt: ‘Contraxit [matrimonium] johannes theodorus van de stad cum maria antonia castelijns’, in vertaling: ‘Johannes Theodorus van de Stad heeft [een huwelijk] gesloten met Maria Antonia Castelijns’. Daarna volgen de namen van vier andere stellen. De op een na laatste zin luidt” ‘item petrus hofmans cum maria Molemans’, in vertaling: ‘eveneens Pieter Hofmans met Maria Molemans’. Daarna volgt nog ‘ancillis testibus’, wat betekent ‘met de dienstbodes als getuigen’. Niet duidelijk is of alle stellen hun eigen dienstbodes hadden meegenomen, of dat het de dienstbodes van de pastoor waren.
[1 juni 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

14 gedachten over “Pieter II Hofmans (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: