Pieter I Hofmans (5)

Dussen

Kinderen

Pieter Hofmans en Cornelia Egmonts kregen tussen 1724 en 1741 negen kinderen.
Het eerste kind, een zoon, werd geboren in Dussen; hij werd Martinus genoemd – vermoedelijk naar zijn grootvader van vaderszijde.* Daarna verhuisde het gezin naar Waspik, waar twee kinderen werden geboren. Na hun terugkeer in Dussen werden nog eens zes kinderen geboren. Van deze negen kinderen overleefden er slechts drie hun kindertijd.

Cornelia
Cornelia Hofmans werd geboren op 25 februari 1735. Zij trouwde met Godefridus van Broeckhuijsen en vestigde zich met hem in Oosterhout. Uit hun huwelijk zijn geen kinderen bekend.
Cornelia wordt diverse malen vermeld als susceptor (doopheffer), soms onder de naam Cornelia van Oosterhoudt, wellicht om haar te onderscheiden van haar veel jongere nichtje en naamgenote Cornelia II Hofmans (1769). Ook Godfried van Broeckhuijsen wordt vermeld als doopheffer.
Godfried stierf op 28 juni 1778 in Oosterhout, maar werd in Dussen begraven (in de kerk!). Cornelia stierf negen jaar later, in 1787. Ook zij werd in Dussen begraven. Gewoon op het kerkhof, zonder kleed en zonder klokgelui.

Catharina Hofmans
Catharina Hofmans werd geboren op 1 maart 1737. Het lijkt erop dat zij ongetrouwd is gebleven. In 1772 was zij doopheffer bij de doop van haar nicht en naamgenote Catharina II, en in 1777 bij de doop van Pieter II, beiden kinderen van haar broer Gerrit en Johanna van der Pluijm.
Zij overleed in Oosterhout op 23 januari 1814. Op de overlijdensakte staat met potlood wed[uwe] aangetekend.

Gerardus Hofmans
Gerrit Hofmans (de tweede zoon met die naam) werd geboren op 8 december 1738. Hij bleef in leven en zou het geslacht voortzetten.

__________
* In de doopakte wordt als vader Martinus Hofmans vermeld, maar dit kan onmogelijk juist zijn; de vader was Pieter.

[11 augustus 2020]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Inhoud.

3 gedachten over “Pieter I Hofmans (5)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: