Pieter I Hofmans (4)

Dussen

Dussen ligt in het land van Heusden en Altena, in de provincie Noord-Brabant en telt bijna 2.500 inwoners. Tot 1997 was Dussen een zelfstandige gemeente, sindsdien maakt het gebied deel uit van de gemeente Werkendam (en een volgende gemeentelijke herindeling staat alweer op stapel).

De oorsprong van het dorp ligt in een tweetal nederzettingen, Muilkerk en Munsterkerk. Dussen-Muilkerk lag langs de oevers van het riviertje de Dussen, Dussen-Munsterkerk lag omstreeks 1700 ongeveer een kilometer zuidelijker, langs de dijk langs de toenmalige ‘Oude Maas’.

1866 - DussenG
Dit is een kaart van de gemeente Dussen in 1866. Het eigenlijke dorp, met de kernen Muilkerk en Munsterkerk, ligt rechts. Een stuk naar links ligt het dorp Hank. Verder naar het westen ligt de Biesbosch; de rest is agrarisch gebied.

Sociaal en economisch vormden beide dorpen een eenheid (Dussen); in juridisch en bestuurlijk opzicht behoorden zij in de achttiende eeuw tot twee verschillende ambachtsheerlijkheden (Dussen-Muilkerk en Dussen-Munsterkerk).

Er was één kerk, in Dussen-Muilkerk, die in 1610 was overgenomen door aanhangers van de reformatie. De katholieke inwoners van Dussen hadden sindsdien geen eigen kerk meer en tot 1677 was er ook geen pastoor. Niettemin bleef het grootste deel van de bevolking katholiek.

Vanaf omstreeks 1700 verbeterde de relatie tussen beide geloofsgroepen en in 1711 kon in Dussen-Munsterkerk zelfs een ‘R.K. pastorie tevens kerk- en vergaderplaats’ in gebruik worden genomen. Hier werden missen opgedragen, huwelijken ingezegend en kinderen gedoopt.

Een katholieke begraafplaats was er niet; alle begrafenissen vonden plaats op de begraafplaats van de Nederduits Gereformeerde Gemeente.

[23 maart 2018]

Vervolg.
Vorige aflevering.
Meer over Dussen.

Inhoud.

4 gedachten over “Pieter I Hofmans (4)”

 1. Een paar jaar geleden bezocht ik Dussen. Het was een spontane actie die met voorbereiding meer had kunnen opleveren. Klein dorp, mooi kasteel, verder weinig aanknopingspunten… Een neef vertelde me later dat ik in de buurt moet zijn geweest van Hofmansplaat in de Biesbosch … Eendekooi? Waar zou die naam vandaan komen?

  Like

  1. Op 26 juni 2017 maakte ik vanuit Dussen een flinke fietstocht door het land van Altena. Toen ik aan het eind van de dag zat te eten op het terras van Hotel De Koppelpaarden, ving ik een paar flarden van een gesprek tussen twee vrouwen op; de ene bleek Joke Hofmans te heten. De volgende dag bracht ik door in het streekarchief in Heusden.
   Komende zomer ga ik opnieuw naar Dussen, nu samen met mijn Astrid; we gaan dan een bezoek brengen aan mijn verre neef Anton Hofmans en zijn vrouw Joke.
   Wordt vervolgd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: