Dussen (1)

Wie vanaf Utrecht over de A27 richting Breda rijdt, passeert bij Gorcum de Merwede en even later bij Raamsdonksveer de Bergsche Maas. Vlak voor de brug over de Bergsche Maas is er een afslag – Hank/Dussen.

LvH&ANorm

Ik ben er vroeger talloze malen langs gereden, aanvankelijk op weg naar Frankrijk, later niet verder dan Oosterhout om daar mijn schoonouders te bezoeken. Maar mijn schoonouders zijn al jaren dood en als ik naar Frankrijk ga, neem ik de trein of het vliegtuig.
Toch zijn die twee plaatsnamen in mijn geheugen blijven hangen.

Inmiddels weet ik dat mijn voorouders daar ooit woonden. In het begin van de achttiende eeuw vestigde stamvader Pieter Hofmans zich in Dussen-Munsterkerk. Hij trouwde er en werd er begraven. Zijn zoon Gerrit werd er geboren en werd er begraven. Zijn oudste kleinzoon Antonie werd er geboren en werd er begraven.
En er wonen nog steeds nazaten van deze Antonie Hofmans in Dussen, al zijn het er niet veel meer.

[22 maart 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

10 gedachten over “Dussen (1)”

  1. Dussen was een Katholieke enclave in een overwegend Protestants gebied. Het is leuk/mogelijk om te onderzoeken wat zij daar zoal uitspookten. Vermoedelijk waren het ondernemende types: schuitenvoerders en ik las dat de sigarenfabriek van Willem Hofmans (moet haast wel familie zijn) daar in 1888 afbrandde…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: