Pieter I Hofmans (2)

Loon op Zand

Cornelia Egmonts

Cornelia Egmonts woonde in 1723 in Dussen-Munsterkerk, maar haar familie was afkomstig uit Loon op Zand en zijzelf was daar geboren.

Haar overgrootvader heette Thomas Thomassen, aanvankelijk zonder toevoeging van een familienaam. Die verschijnt voor het eerst in een schepenakte van 13 mei 1642; hierin wordt Thomas Thomassen Egmonts genoemd, terwijl hij in een akte van 11 januari 1642 nog gewoon Thomas Thomassen heette.
De nieuwe naam was waarschijnlijk ontleend aan ‘de Egmont’, een gebied dat oorspronkelijk in bezit was geweest van de abdij van Egmond. Mogelijk had de familie hier een stuk grond gekocht of gepacht.

Thomas Egmonts was een belangrijk man in de Loonse dorpsgemeenschap: hij was olieslager van beroep en maatschappelijk actief als kerkmeester en als schepen. Hij was getrouwd met Marijken Janse de Jeger en had met haar twee zoons.

De oudste zoon van Thomas, Johannes Egmonts (1629-1692), bracht het tot deurwaarder der gemene middelen in Loon op Zand. Hij trouwde in 1656 met Margriet Jans van Oorschot. Zij kregen zij twaalf kinderen, waarvan er vermoedelijk slechts één in leven bleef: Geerit.

Geerit (Gerrit, Gerardus) Egmonts (1661) was meester-schoenmaker. Hij trouwde in 1686 met Maria Wouters Vouthengels en kreeg met haar twee dochters (vermoedelijk beiden jong overleden) en een zoon. Dat was Wouter Egmonts, de halfbroer van Cornelia, die in 1728 zijn testament zou opmaken.
Nadat Maria Vouthengels was overleden, trouwde Geerit in 1694 met Cornelia Jacobus Bulle. Samen kregen zij nog eens zes kinderen, waaronder Cornelia (1700).

1700.08.08 Doopakte CorneliaN

8 Augusti baptisata est Cornelia filia legitima gerardi jo[hanne]s van eghmont et cornelia bullens coniugum susc[eperunt] anthonius jo[hanne]s van eghmont et jacoba jo[hanne]s van eghmont
Op 8 augustus is gedoopt Cornelia, wettige dochter van Gerardus Johannes van Eghmont en Cornelia Bullens, echtelieden. Getuigen waren Anthonius Johannes van Eghmont en Jacoba Johannes van Eghmont.

In 1712 of kort nadien verhuisde Geerit met zijn gezin naar Dussen. Het waarom is onduidelijk; mogelijk was er daar meer emplooi voor hem. Hoe het hem verder is vergaan, weten we evenmin.

[31 maart 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

5 gedachten over “Pieter I Hofmans (2)”

  1. Erik, verhuisde Geerit niet naar Dussen omdat zijn tweede vrouw Cornelia Bullen daar familiebanden had? Bullen of Bullens is een geslachtsnaam die meer voorkomt in Dussen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s