Pieter I Hofmans (4)

Dussen-Waspik

Pieter en Cornelia kregen tussen 1724 en 1741 samen negen kinderen.

De oudste, Martinus, werd in Dussen-Munsterkerk geboren.

Kort daarna moet het gezin verhuisd zijn naar Waspik: daar werden een zoon en een dochter geboren; daar overleed ook een van de kinderen.

OverlijdenWaspikN

2e December [1727] verclaart hem [de belastinggaarder] peeter Hofmans wegens t overlijden van sijn kint aan te geven . . . . pro deo

Waarschijnlijk zocht Pieter in Waspik emplooi als schoenmaker; in de Langstraat bestond destijds (en nog lang daarna) een bloeiende schoenenindustrie. Zijn schoonvader was meester-schoenmaker en uit een document uit 1749 blijkt dat Pieter eveneens als schoenmaker werkzaam was.

In 1728 keerde het gezin terug naar Dussen. Daar kregen Pieter en Cornelia nog eens zes kinderen.

Voor zover we kunnen nagaan, bereikten slechts twee of drie kinderen de volwassen leeftijd: in ieder geval Cornelia (1735-1787) en Gerrit (1738-1789) en mogelijk Catharina (1737-?).

We stuiten hier op de beperkingen van de vroegere bevolkingsregistratie. We weten dat een van de kinderen in Waspik is overleden, maar het begrafenisregister aldaar vermeldt geen naam, maar alleen ‘sijn kint’, en het begrafenisregister van Dussen over deze periode is niet bewaard gebleven. Er is wel een register van de impost op begraven, maar kinderen die pro deo werden begraven, ontbreken daarin vaak.
Uit het feit dat we de namen van sommige kinderen niet tegenkomen in andere documenten, moeten we dus concluderen dat zij vermoedelijk niet oud zijn geworden. Hard bewijs ontbreekt echter.

[26 maart 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

2 gedachten over “Pieter I Hofmans (4)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s