Pieter I Hofmans (5)

Dussen

De terugkeer van het gezin naar Dussen hing ongetwijfeld samen met het overlijden van een halfbroer van Cornelia. Uit diens testament d.d. 23 februari 1728 valt op te maken dat hij een huis had nagelaten aan de kinderen van Cornelia en Pieter Mertense Hoffmans (sic), en dat Pieter het levenslange vruchtgebruik van dat huis zou genieten.

Testament Wouter EgmontN

… soo verklaarde hij testateur eerstelijk te legaateeren aan de gesamentlijke kinderen van Pieter Mertense Hoffmans tegenwoordig verweckt bij den testateur zijn halve suster Cornelia Egmonts ofte nog verweckt mogte werden, namentlijk een huijs en dijk cavelinge staande alhier binnen dijks mits het vrugt gebruijk te werden geproffiteert bij den voorn Pieter Mertense Hoffmans zijn leeve lange geduerende.

Opmerkelijk is, dat Pieter in deze tekst niet met het patroniem Magiels wordt aangeduid – zoals in de huwelijksakte – maar met Mertense. Misschien was de (doop)naam van zijn vader dan ook Martinus – en dus niet Michael – en had hij zijn oudste zoon, zoals min of meer gebruikelijk, vernoemd naar zijn grootvader. In ieder geval zou geen van de vier zonen die nog zouden volgen, de naam Michael krijgen.

Het nagelaten huis valt overigens niet nader te identificeren en over een eventuele verkoop of testamentaire beschikking door de kinderen van Pieter is niets bekend.

[27 maart 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

Eén gedachte over “Pieter I Hofmans (5)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s