Gerrit I Hofmans (1)

Dussen

Gerrit Hofmans werd geboren in Dussen op 8 of 9 december 1738. Getuigen bij zijn doop waren Joannes en Maria Egmonts, broer en zus van zijn moeder.

Hij trouwde op 31 maart 1768 met Johanna van der Pluijm (1743) voor de Nederduits Gereformeerde Gemeente.

1768.03.31 HuwelijkN

den 31 Maart zijn alhier in ondertrouw opgenomen & vervolgens getrouwt Gerrit Hofmans J:M. [jongeman] & Johanna van der Pluim J.D [jongedochter] bijde van & wonende te Dussen Munsterkerk

Dat was een opmerkelijke keuze, omdat beide echtelieden katholiek waren en ook al hun kinderen katholiek zouden laten dopen. Waarschijnlijk spaarden zij op deze manier een gang naar de Schepenbank uit. Huwelijken die in de gereformeerde ‘staatskerk’ werden gesloten, werden door de wereldlijke overheid erkend; voor alle andere gezindten was naast een kerkelijk ook een burgerlijk huwelijk verplicht.
Je vraagt je af wat ze in Rome en Dordrecht van deze sluipweg hebben gevonden.

Gerrit en Johanna kregen samen negen kinderen (drie jongens, zes meisjes, waaronder een tweeling), die allen in Dussen werden geboren en gedoopt. Van drie kinderen staat vast dat ze jong zijn overleden. Van één kind weten we verder niets; vermoedelijk is het direct na de geboorte gestorven.

Dochter Cornelia (1769) trouwde met Cornelis Anthonie van Meer (of Vermeer) en kreeg met hem vijf dochters (waarvan er één jong overleed) en één zoon (vermoedelijk ook jong overleden). Zij stierf in 1848 in Rotterdam; we zullen haar daar nog tegenkomen.

Dochter Catharina (1771), de helft van de tweeling, trouwde met Aart van den Ende en vestigde zich in Geertruidenberg. Zij kreeg één dochter, Gerarda, die in 1816 op 10-jarige leeftijd overleed. Catharina zelf overleed in 1834.

De drie zonen, Antonie (1770), Pieter (1777) en Willem (1787), bleven allen in leven, trouwden en kregen ook zelf weer kinderen.

Gerrit Hofmans bleef vermoedelijk zijn hele leven in Dussen wonen. Waar hij woonde of wat zijn beroep was, is onbekend, maar als ik zou moeten gokken, zou ik kiezen voor landarbeider of dagloner. Hij stierf in 1789, pas 50 jaar oud. Zijn oudste kind was 19, de jongste nog geen 2.

Johanna van der Pluijm leefde nog bijna 24 jaar. Zij stierf op 1 december 1813 in Geertruidenberg. Mogelijk was zij daar ingetrokken bij haar dochter Catharina.

[3 april 2018]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Naar Inhoud.

13 gedachten over “Gerrit I Hofmans (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: