Gerrit I Hofmans (2)

Dussen

Johanna van der Pluijm

Johanna van der Pluijm, de vrouw van Gerrit I Hofmans, stamde uit een familie die binnen de Dussense gemeenschap – zeker numeriek – een prominente plaats innam: tussen 1724 en 1800 werden in Dussen niet minder dan 260 kinderen Van der Pluijm geboren (tegen slechts 16 kinderen Hofmans).
Al deze kinderen stamden af van Theunis Arise van der Pluijm (1640-1715).

Theunis van der Pluijm was zalmvisser van beroep, en veel van zijn nazaten waren dat ook. Het vangen van prikken was waarschijnlijk een aardige bijverdienste. De gevangen vis werd verhandeld in Geertruidenberg.

Drie kleinzonen van Theunis van der Pluijm zijn we hier al tegengekomen: de klagende partij Teunis van der Pluijm (1727) en zijn veel oudere neven Arjen (1712) en Peter (1699) van der Pluijm.
Hun broer Antonij (1707) was de vader van Johanna.

1743.02.11 Doop Johanna vd PluijmN
ii febr baptisata est johanna filia leg[itima] antonii van der pluijm et helenae staal susceptores eran[t] isaack van herp et petronella staal
2 februari is gedoopt Johanna, wettige dochter van Antonius van der Pluijm en Helena Staal. Getuigen waren Isaack van Herp en Petronella Staal
Het verschil tussen deze simpele vermelding uit 1743 in het geboortenregister van de katholieke kerk in Dussen en de uitvoerige overlijdensakte uit 1813 in de burgerlijkse stand van Geertruidenberg markeert de overgang naar een nieuwe tijd.

1813.12.01 Overlijden Johanna vd PluijmN
L’an mil huit cent treize le trois du mois decembre à trois heures de relevée Par devant nous Jean Brouwers, Maire, Officier de l’état civil de la commune de Geertruidenberg, canton d’oosterhout, departement des deux nethes, sont compares, les sieurs, Guillaume van Dinsen, agé soixante quatorze ans, rente et Mathieu Schouten agé de cinquante cinq, pecheur, domicilies dans cette commune, les quels nous ont declarés que le premier de ce mois a dix heures du soir, est decedée en la maison section C numero trente neuf Jeanne van der Pluim, agé de soixante treize ans, né a dussen departement des Bouches-du-Rhin et demeurant dans cette commune veuve de Gerard hofmans et fille d’antoine et de helene staal decedes, et les declarans ont signé avec nous le present acte a deux après lecture fuite.
J. Brouwers Willem van dinsen cenior(?)   M. Schouten

–––––––                                              
In het jaar achttienhonderddertien op de derde van de maand december om drie uur des namiddags verschenen voor ons, Johannes Brouwers, burgemeester, ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Geertruidenberg, kanton Oosterhout, Departement Twee Neten, de heren Willem van Dinsen, oud vierenzeventig jaar, gepensioneerd, en Matheus Schouten, oud vijfenvijftig jaar, visser, wonende in deze gemeente, die ons hebben verklaard dat op de eerste van deze maand om tien uur des avonds, is overleden in het huis sectie C, nummer negenendertig, Johanna van der Pluim, oud drieënzeventig jaar, geboren in Dussen, Departement Monden van de Rijn, weduwe van Gerard Hofmans en dochter van Antonie en Helena Staal, overleden, en de aangevers hebben, samen met ons, de voorliggende akte direct na lezing getekend.
J. Brouwers   Willem van Dinsen senior(?)   M. Schouten

Bronnen Ton Lensvelt en Genealogie Van der Pluijm.

[7 april 2018]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Naar Inhoud.

7 gedachten over “Gerrit I Hofmans (2)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: