Pieter II Hofmans (3)

Rotterdam

Kinderen

Pieter II Hofmans en Maria Molemans kregen drie kinderen: Gerrit (1808), Willem (1810) en Willem Hendrik (1812).

De geboorte van de eerste twee kennen we uit het doopregister van de Dominicuskerk aan het Steiger.

1808.09.17 Doop Gerardus-A
1808 septembris. 17. Baptus est gerardus filius petri hofman, et mariæ molemans, susc johannes adolphus luskens, et johanna van der pluijm. 1808 september. 17. Gedoopt is Gerrit zoon van Pieter Hofman, en Maria Molemans, dooph[effers] Jan Adolf Luskens en Johanna van der Pluijm.
1810.04.07 Doop Wilhelmus-A
[1810 aprilis]. 7. Baptus est Wilhelmus filius petri hofman, et mariæ moolemans, susc wilhelmus moolemans, et maria meutens. [1810 april]. 7. Gedoopt is Willem zoon van Pieter Hofman, en Maria Moolemans, dooph[effers] Willem Moolemans, en Maria Meutens.
Gerrit werd vernoemd naar zijn (al in 1789 overleden) grootvader van vaderszijde; zijn grootmoeder van vaderszijde was getuige.
Willem werd vernoemd naar zijn grootvader van moederszijde; bij hem waren beide grootouders getuige.

Alle doop-, trouw- en begraafregisters van de verschillende kerkgenootschappen moesten in 1811 worden overgedragen aan de plaatselijke overheden ter voorbereiding van een burgerlijke stand. Medio 1811 was die burgerlijke stand vrijwel overal in Nederland operationeel.
Zo vinden we de geboorte van zoon Willem Hendrik terug in de burgerlijke stand van Rotterdam. Het uitvoerige document staat op twee opeenvolgende bladzijden.

1812.02.29 Geboorte1 Willem Hendrik-A
In het jaar Een duizend agt honderd en twaalf den Tweeden dag van de maand maart des middags ten twaalf uur, is voor ons Adjunct Maire, gedelegeerde officier van den burgerlijken Staet der Gemeente van Rotterdam, Canton Rotterdam, Departement der Monden van de Maas, gecompareerd: Neeltje Knijn, weduwe van Hendrik van Elsbroek, oud vijf en vijftig jaren Stads vroedvrouw, wonende in de Zwanensteeg uitkomende aan den Schiedamschendijk C 34 binnen deze stad welke ons heeft verklaard dat op den

1812.02.29 Geboorte2 Willem Hendrik-A
negen en twintigsten February, laatstleden, des nachts ten een uur, in zeker huis staande in de Oostmolenstraat N 356, is geboren een kind van t manlijk geslacht, twelk zij ons voorstelde, aan het zelve de voornamen Willem Hendrik gevende en welk kind is geboren uit Maria Moolemans, hebbende geen beroep, wonende in de Molenstraat voorschreven N 356, huisvrouw van Pieter Hofmans, Binnenschipper, mede gedomicilieerd binnen deze stad. Welke verklaring en voorstelling is geschied in tegenwoordigheid van Willem Moolemans, oud zesenzestig Jaren, viskooper, en van Frans Slingerland, oud dertig Jaren, kantoorbediende, wonende beyden in de Oostmolenstraat N 356. En hebben de declarante en getuigen deze acte van geboorte, na dat hun dezelve was voorgelezen, nevens ons, getekend. [Daaronder de handtekeningen van ‘adjunct maire’ Willem Theodore Gevers Deynout, de vroedvrouw en de twee getuigen. ]
Het lijdt geen twijfel dat ook Willem Hendrik gedoopt is (vermoedelijk eveneens in de Dominicuskerk aan het Steiger), maar het doopregister over de jaren 1812-1841 van die kerk is verloren gegaan bij het bombardement van de Rotterdamse binnenstad op 14 mei 1940.

[12 juni 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

7 gedachten over “Pieter II Hofmans (3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: