Dussense tak (4)

Cees Hofmans

Cornelis Hofmans was nummer 13 van Antonie Hofmans en Adriana van Diepenbroek. Hij werd geboren en gedoopt in Dussen op 8 januari 1834.
Zijn vader was op dat moment 64 jaar oud, zijn moeder 42.

Antonie zou drieënhalf jaar later overlijden; Adriana bleef achter met zes (of misschien wel acht) kinderen in leeftijd variërend van anderhalf tot 19 jaar. De kleine Cees zal dus een karige jeugd hebben gehad. Net zomin als zijn broer Henrik (en vermoedelijk zijn andere broertjes en zusjes) leerde hij lezen en schrijven. En ook Cees werd ‘arbeider’.

Of Cees in militaire dienst is geweest, is niet duidelijk; ik heb hem in ieder geval niet aangetroffen in de militieregisters.

Cees trouwde op 12 mei 1866 met Ida de Bodt (1841-1919). Zij kregen zeven kinderen, vijf dochters en twee zonen. Alle dochters bleven in leven, trouwden en kregen ook weer kinderen. De oudste zoon, Joannes, werd niet ouder dan 26 jaar; hij bleef ongetrouwd. De jongste zoon was Toon. Hij zou het geslacht in Dussen voortzetten.

Cees overleed op 2 oktober 1896; hij werd ruim 62 – niet erg oud voor onze begrippen, maar wel beduidend ouder dan zijn broer.
Ida de Bodt bleef in Dussen wonen; zij overleefde hem 25 jaar.

[30 juni 2018]

Vervolg.
Vorige aflevering.

Naar Inhoud.

 

6 gedachten over “Dussense tak (4)”

  1. Op 30 april 1859 werd een notariële akte opgesteld door notaris Eugenius Tijsmans uit Waalwijk, waarin Hendrikus van der Velden, touwslager te Dussen, namens zijn minderjarige broer Antonius een contract van plaatsvervanging voor de Nationale Militie afsloot met Johannes Hofmans, zoon van Antonie Hofmans (overleden) en Adriana van Diepenbroeck uit Dussen, dit tegen een financiële compensatie van 450 gulden. In het contract werd tevens een betalingsregeling overeengekomen van: 50 gulden te betalen bij indiensttreding van Johannes Hofmans, de remplacant voor zijn broer, 1 gulden per week te vergoeden aan de weduwe Hofmans-Diepenbroeck gedurende de volledige diensttijd van haar zoon Johannes, het restant bedrag uit te betalen bij einde diensttijd aan Johannes of in geval van zijn overlijden in wekelijkse termijnen van 1 gulden aan zijn moeder.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: