Christiaan Hofmans (3)

Ommerschans

Als we aannemen dat Christiaan de dag na de terechtzitting aan het uitzitten van zijn straf is begonnen, stond hij op 12 november 1876 weer op straat, nog steeds berooid, nog steeds dakloos, nog steeds zonder werk.

Het verbaast dan ook niet dat hij opnieuw werd opgepakt wegens landloperij en nu belandde hij wel degelijk in een bedelaarsgesticht. Op 15 december 1876 werd hij als first offender ingeschreven in de registers van Ommerschans.

In de kolom ‘Gemeente van waar opgezonden’ staat vermeld: Amersfoort. Mogelijk is hij daar (of daar in de buurt) aangehouden, en is hij vervolgens berecht door de Arrondissementsrechtbank te Amersfoort.

Christiaans eerste verblijf in Ommerschans duurde een half jaar. Op 18 juni 1877 werd hij ontslagen.

Zes maanden later was hij terug, ‘opgezonden’ vanuit Arnhem.
Deze keer duurde zijn verblijf één jaar en drie maanden; op 24 maart 1879 werd hij voor de tweede maal ontslagen.

Christiaan keerde nu terug naar Amsterdam. In het Amsterdamse bevolkingsregister werd hij op 29 maart 1879 ingeschreven als afkomstig uit Oegstgeest (een vermelding die in tweede instantie met grote kruisen is doorgehaald met daarboven in kleine potloodletters geschreven Ommerschans).

Zijn nieuwe adres was Land van Beloftensteeg 13, destijds een steegje tussen de Reguliersbreestraat en de Reguliersdwarsstraat, waar nu het Tuschinskitheater staat. Christiaan verbleef daar in logement De Gouden Leeuw.

Het bleek een kort verblijf. Het vonnis heb ik (nog) niet gevonden, maar op 3 mei 1879 werd Christiaan voor de derde maal ingeschreven in Ommerschans en deze keer zat hij twee jaar vast.

Op 18 mei 1881 werd Christiaan voor de derde en laatste maal ontslagen. Hij keerde terug naar Amsterdam en zou daar de rest van zijn leven blijven wonen.

Dankbetuiging
Met dank aan Helmuth Rijnhart, de man achter de site bonmama.nl, die de vermeldingen van Christiaan in de registers van Ommerschans voor mij toegankelijk maakte.

[18 november 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

4 gedachten over “Christiaan Hofmans (3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: