Christiaan Hofmans (4)

Amsterdam

Cornelia Tiesing

Na zijn derde verblijf in Ommerschans keerde Christiaan in mei 1881 terug in Amsterdam, waar hij zich vestigde in de Kapelsteeg (tegenwoordig de Haringpakkerssteeg).

Hij bleef daar maar kort. In oktober 1881 werd hij ingeschreven in het Buiten Gasthuis aan de Overtoomscheweg. Niet als patiënt, zoals ik eerst dacht, maar als werknemer (vermoedelijk werkman). Helaas ontbreken nadere gegevens.

In januari 1882 vertrok hij ook daar. Waarheen, weet ik niet; zijn nieuwe adres is in het bevolkingsregister weergegeven met een code (G1/37), die ik nog moet ontcijferen.

Enkele maanden later vond een gebeurtenis plaats, die een zekere stabiliteit in zijn leven moet hebben gebracht. Hij trouwde op 36-jarige leeftijd met de tien jaar oudere Cornelia Tiesing. Het huwelijk zou bijna 25 jaar duren, tot haar dood in 1907.

Cornelia Tiesing werd geboren in 1835 in Ouderkerk aan de Amstel als dochter van Willem Tiesing en Cornelia Pieterse. Uit de gegevens waarover ik op dit moment kan beschikken, maak ik op dat haar moeder betrekkelijk kort na haar geboorte moet zijn overleden, en dat de kleine Cornelia werd ondergebracht in een pleeggezin: in 1839 wordt zij als 5-jarige meegeteld met de Volkstelling van dat jaar als wonende in Haarlem, terwijl beide ouders in die telling ontbreken.

In 1851 vinden we Cornelia terug in Amsterdam. Zij woont dan in de 1e Weteringdwarsstraat bij haar vader, diens tweede vrouw Maria Kelner en (vermoedelijk) een zoon uit een eerder huwelijk van Maria.

In mei 1854 – zij is dan 20 – begint Cornelia als dienstbode (intern) bij Johannes van Straaten, makelaar, wonende op de Leliegracht.

In augustus 1855 verlaat zij deze dienst en verhuist zij naar een huis in de Kerkstraat waar meer dienstbodes een kamer hebben (of delen), maar in november van dat jaar belandt zij als dienstbode bij broodbakker Hulskes aan de Leidsche Kruisstraat. Daar blijft zij tot februari 1856.

Haar volgende adres is Haarlemmerdijk 431, opnieuw een huis waarin zij met vele anderen ‘uit den werkenden stand’ woont.

In januari 1857 is zij plotseling terug bij haar vader in de 1e Weteringdwarsstraat en later dat jaar wordt ze voor negen dagen opgenomen in het Buiten Gasthuis (voor de goede orde: vanwege ziekte, dus niet in verband met een bevalling). Over de aard van haar ziekte zijn we verder niet ingelicht.

In april 1858 gaat Cornelia opnieuw haar eigen weg. De adressen waarop we haar vinden in het Bevolkingsregister zijn achtereenvolgens: Huidenstraat 494, Torensteeg 385, Kerkstraat 633, Kerkstraat 615, Aan den Buitensingel bij Molen de Witte Duif, opnieuw Kerkstraat 615 en ten slotte Paardenstraat 426.
Dan is het maart 1861 en vertrekt zij volgens een aantekening in het Bevolkingsregister naar Utrecht, waar (voorlopig) elk spoor van haar ontbreekt.

Ruim twintig jaar later – op 6 juni 1882 – duikt Cornelia dan weer op om eindelijk het geluk te vinden in een huwelijk met mijn verre oudoom Christiaan Hofmans.

[22 november 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

Eén gedachte over “Christiaan Hofmans (4)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: